De lange Franse zit in de lift. Om dat te benadrukken is Michel Ocelot, een van de gangmakers, door het kinderfilmfestival uitgenodigd als eregast. Vanavond kreeg hij bovendien een Lifetime Achievement Award uitgereikt, die hij met een bescheiden protest aannam. Als animatiefilmer beschouwt Michel Ocelot (1943) zich nog als een adolescent die veel te ontdekken heeft.

Met zijn op Afrikaanse sprookjes gebaseerde Kirikou et la sorcière (1998) verwierf Ocelot wereldfaam en inspireerde hij ook andere makers. Het ook hier in de uitgebrachte Une vie de chat (2010) van Felicioli en Gagnol is met zijn stoere lijn en expressieve beelden een mooi voorbeeld van het eigen karakter van de Franse . Een andere succesvolle van Ocelot is Azur et Asmar (2006), waarvoor hij zich zowel door Arabische als vroege Europese liet inspireren. Opvallend kleurgebruik is een van de kenmerken van zijn werk.

Twee nieuwe Franse animatiefilms – Zarafa en Ernest et Célestine – zijn geselecteerd voor de competitie van Cinekid. Het festival presenteert daarnaast Ocelots nieuwste: Kirikou et les hommes et les femmes.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

 

Foto bovenaan:
Kirikou et les hommes et les femmes
Scroll naar top