Meteen naar de inhoud

Wat zegt Mark Rutte nu eigenlijk precies over de kunsten? Het past in 1 minuut en het klopt niet helemaal.

Bepaal zelf de waarde!

We bieden je dit verhaal gratis aan. Om dat te kunnen doen hebben we jouw steun nodig.
Lees het verhaal, bepaal zelf onderaan wat dit verhaal je waard is. En doneer. Zo blijft deze site bestaan.


We zijn politiek neutraal en zelfs in de subsidiediscussie proberen we dat vol te houden. Immers, iedere medaille heeft een keerzijde en het is niet de taak van de media om altijd en eeuwig partij te kiezen. Maar nu dit. Mark Rutte werd zondag 16 januari 2011 geinterviewd door Clairy Polak in Buitenhof en zij spraken een minuut lang over cultuur. Rutte verdedigde het plan voor de grote aanval op de sector op een manier die we niet gewend zijn te horen van staatslieden.

Helaas voor hem was zijn melding dat staatssecretatris Halbe Zijlstra wel dagelijks theaters en concerten bezocht door diezelfde staatssecretatris in VN die week nog ontkend.

Maar wij hebben zo het idee dat niemand zich daar echt druk om maakt.

U mag reageren.

6 reacties op “Wat zegt Mark Rutte nu eigenlijk precies over de kunsten? Het past in 1 minuut en het klopt niet helemaal.”

 1. De vermeende ‘podia met maar een handjevol publiek’ waar Rutte over spreekt, voert hij op als synoniem voor gesubsidieerd en niet gedragen cultureel Nederland. Een lekker beperkte blik. Cultuur is wie wij zijn. Cultuur is onze geschiedenis en onze toekomst. Het is onze signatuur. Cultuur verdient respect. Het doet zeer om op Rutte gestemd te hebben!!

 2. Dirk van de Molen

  4 miljard omzet in de kunstsector zonder dat het de overheid hoofdpein bezorgt.
  1 miljard omzet in de kunstsector die de overheid wegens vermeende lege zalen hoofdpijn bezorgt.

  1 miljard voor 170000 volgens het cbs officieel werkende artiesten dat is op jaarbasis een kleine 6000€ per artiest.
  Je mag er van uitgaan dat een minimum loon 20000€ onderbetaald is voor een academicus maar in de kunstensector moet dat kunnen. daar draagt de overheid dus per artiest een kleine derde deel aan bij…..

  Wat wil de overheid nu eigenlijk voor een kwaliteit???
  Het is dan toch terecht dat de zalen waar het personeel zwaar onderbetaald wordt leeg zijn?

 3. Ook jullie filmpje klopt niet helemaal, of helemaal niet. Rutte zegt namelijk dat er in totaal 5 milj. omgaat in de cultuursector (heb ik zo snel even niet gecheckt) en dat de overheid hier zo’n 1 milj. van voor haar rekening neemt, wat gewoon klopt volgens de rijksbegroting. Verder zegt Halbe Zijlstra dat hij niet bij elke premiere of opening aanwezig zal zijn, wat natuurlijk iets anders is dan nooit in een theater komen. Gelukkig is Clairy Polak wel scherp!

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur