Meteen naar de inhoud

Weer een necro. Sort of: Theater Instituut Nederland verder als Stichting TIN

We melden het persbericht maar even onverkort. Ter informatie. Komen zo nu en dan meer van dit soort berichten langs. We plaatsen niet alles, want daar wordt de wereld wel erg somber van. De wereld zoals veel mensen die kenden, en waarvan ze dachten dat het de trots van Nederland was, komt piepend en krakend tot stilstand om ruimte te bieden aan. Tja. Daar gaan we de komende jaren verslag van doen. Van wat daarvoor in de plaats komt.

Theater Instituut Nederland wordt per 31 december ontmanteld en gaat vanaf 2013 door als Stichting TIN. De Stichting blijft actief om de Nederlandse theatergeschiedenis levend te houden met onder meer de online Theaterencyclopedie, de theatervacaturesite en theatereducatielessen voor het voortgezet onderwijs.

Stichting TIN

De Stichting TIN zal in nauwe samenwerking met de beheerders van de theatercollectie, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, er voor gaan zorgen dat de online theaterencyclopedie actueel en in de lucht blijft. De Stichting ontvangt geen subsidie en zal de activiteiten financieren met de exploitatie van de succesvolle theatervacaturesite en met aanvullende fondswerving. Bovendien gaat de Stichting TIN in 2013 digitale theaterlessen voor het voortgezet onderwijs exploiteren.

Einde Theater Instituut Nederland

Ondanks alle protesten tegen de cultuurbezuinigingen van het eerste kabinet Rutte valt 31 december 2012 definitief het doek voor Theater Instituut Nederland. Ruim tachtig jaar zette het Instituut zich in voor de ondersteuning van de theatersector en het levend houden van de Nederlandse theatergeschiedenis. Een poging om door te starten als Theatermuseum kon in juni dit jaar niet rekenen op steun van de Raad voor Cultuur. Alle werknemers van het TIN verliezen hun baan.

Verschillende taken elders ondergebracht

Sinds duidelijk is dat het Theaterinstituut de deuren moet sluiten is hard gewerkt om zoveel mogelijk activiteiten elders onderdak te laten vinden. De collectie en de mediatheek zullen langdurig worden beheerd door de Universiteit van Amsterdam. Internationale informatie en promotie van het Nederlands theater én het talentontwikkelingsprogramma ‘Blind Date’ worden in ieder geval de komende maanden voortgezet door Promotie Podiumkunsten. Het dit jaar gelanceerde online platform theatereducatie.nl voor docenten basis en voortgezet onderwijs zal worden voortgezet door Van Engelenburg Theaterproducties. De TheaterFotoPrijs wordt opnieuw georganiseerd door de oorspronkelijke initiatiefnemer, de VVTP.

De krachtige bundeling van kennis over zowel de theatergeschiedenis als de sector van nu, waar de afgelopen jaren duizenden studenten, professionals en liefhebbers gebruik van maakten, behoort met de opheffing van het Instituut echter definitief tot het verleden.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands