, Elena Ferrante, Han Kang, Orhan Pamuk, Robert Seethaler en Yan Lianke maken kans op de Man Booker International Prize 2016. De shortlist van zes auteurs en titels werd vandaag bekendgemaakt. En, toeval of niet, wij interviewden een van de grote kanshebbers al. Lees hier dat met José Eduardo Agualusa, neem in je op wat hij zegt over in een dictatuur: ‘Ik schrijf veel over het kwaad, omdat dat zo moeilijk te begrijpen valt.’

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
A Quattro Mani Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Man Booker International Prize geldt als een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld en wordt op 16 mei uitgereikt. Het winnende boek wordt bekroond met een geldbedrag van vijftigduizend pond, dat wordt verdeeld onder de schrijver en de vertaler die de roman naar het Engels heeft vertaald. De Man Booker International Prize is de internationale variant van de Man Booker Prize for Fiction, die is bedoeld voor schrijvers binnen het Britse Gemenebest en Ierland.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai. Met ingang van dit jaar is de Man Booker International Prize geen tweejaarlijkse prijs meer voor een auteur en diens hele oeuvre, maar een jaarlijkse prijs voor een boek dat in het Engels is vertaald en in Groot-Brittannië is verschenen.

Andere kanshebbers voor deze Man Booker International-nieuwe stijl zijn, naast José Eduardo Agualusa uit Angola/Portugal met zijn roman A General Theory of Oblivion, de Italiaanse Elene Ferrante met The Story of the Lost Child; Han Kang uit Zuid-Korea met de roman The Vegetarian; de Turkse schrijver Orhan Pamuk met de roman A Strangeness in My Mind; A Whole Life van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler; en The Four Books van de Chinese schrijver Yan Lianke.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De romans van Agualusa (Een algemene theorie van het vergeten, Koppernik), Kang (De vegetariër, Nijgh & Van Ditmar) en Seethaler (Een heel leven, De ) zijn al in het Nederlands verschenen. Dat vreemde in mijn hoofd van Orhan Pamuk verschijnt volgende week bij De Bezige Bij, en de roman van Elena Ferrante, nummer vier van haar serie Napolitaanse romans, verschijnt in oktober onder de titel Het verhaal van het verloren kind (Wereldbibliotheek). Van Yan Lianke is nog niets in het Nederlands vertaald.

Lees hier dat interview met José Eduardo Agualusa

 

Foto bovenaan:
José Eduardo Agualusa ©Marc Brester/AQM
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top