Meteen naar de inhoud

Dance Around The World (3Lab) laat zien waarom je ‘umfu’ nodig hebt #datw

In Dance Around The World trekken ex-dansers Jan Kooijman en Ish Ait Hamou de wereld over. Want dans verbindt. Dat levert televisie op die leuker is dan je denkt. Het programma, dat nu uitgeprobeerd wordt in 3Lab, is een soort kruising tussen Top Gear en Op zoek naar God. Werd je al doodgegooid met bekendheden die op zoek zijn naar religie in diverse culturen, zoals Morgan Freeman, Oprah Winfrey en nu Kefah Allush in het interessante Van Nablus tot Ninevé: nu gaan de twee (dans)bekendheden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou op zoek naar dans in verschillende culturen.

Net als religie is dans universeel en een gepassioneerde oeractiviteit van mensen. Vandaar het nieuwe format. Want ‘Dans verbindt mensen en culturen’. Althans, dat is het officiële uitgangspunt van het programma. Het kan ook zijn dat de twee dansvrienden net als in Top Gear lekker de wereld over willen reizen, lol hebben en succesvol zijn.

Aanstekelijke start

De eerste aflevering was te zien in 3Lab op NPO3, waarin de zender nieuwe formats uittest voor een groot publiek. De dansers waren op bezoek bij een Zulu-stam in Zuid-Afrika. Dat was een aanstekelijke start.

Bij Jan Kooijman denk je al gauw aan iets met exen, spinnen eten of een onbewoond eiland. Maar Jan is overgestapt naar KRO-NCRV en dat is net wat anders. Ook wilde hij bewust geen dansprogramma maken dat ‘gaat over wie de beste is’. Hij en Ish waren destijd jurylid in de moeder van alle danscompetities So You Think You Can Dance. Nut gaat het vooral om de verhalen van de dansers.

Kooijman probeert als een Louis Theroux vrijpostig vragen te stellen en reacties los te peuteren. Daarbij zorgt hij ook voor een relativerende noot. ‘We hebben die muti (een bezwerend goedje) over ons dus het gaat wel lukken’ merkt hij droogjes op voordat het duo aan hun optreden van een krijgsdans voor het hele dorp begint.

Nooit goed genoeg

Echt interessant wordt het wanneer een Zulu een directe vraag stelt aan de twee ‘gepensioneerde’ dansers. Waren jullie succesvol als danser? Ish maakt zich er met een ‘Wat is succes? Dat ik nu hier ben is een groot succes’ vanaf. Jan Kooijman biecht op dat, tijdens zijn jaren aan de dansopleiding, docenten hem het gevoel gaven dat hij nooit echt goed genoeg was. Daarmee leer je de ex-danser wat beter kennen, en het biedt een inkijkje op dansvakopleidingen.

Dans is een fraai voertuig om verschillende culturen te leren kennen en erachter te komen hoe mensen dans aan den lijve ondervinden. Ga als Hollander maar eens een Nieuw-Zeelandse haka doen, of een Zulu krijgsdans. Dan moet je al je remmingen weggooien, want anders sla je een compleet modderfiguur. Je hebt er dus ‘umfu’ voor nodig, zoals de Zulu’s zeggen.

Hoe verder?

De omroepbobo’s zullen beslissen of het format verder uitgewerkt wordt. Over aandacht hoeven ze niet te klagen: via social media is door Jan en Ish een flink aantal BN’ers opgetrommeld om het programma te ondersteunen. Bovendien ligt al meer uitzendmateriaal op de plank. Een woordvoerder van KRO-NCRV toont zich alvast enthousiast over de mogelijkheid van het uitrollen van Dance Around The World. ‘Vanuit ons is de intentie er zeker!’

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen