NBD Biblion, ’s werelds grootste online bibliotheek, heeft aangekondigd dat het al zijn menselijke recensenten ontslaat. De woordvoerder van het bedrijf, Jonathan D’Angelo, zei dat de beslissing is genomen om het recensieproces te versnellen.
“Met behulp van onze nieuwe AI-software kunnen we boeken nu veel sneller en nauwkeuriger beoordelen dan ooit tevoren,” zei D’Angelo. “Er zijn dus echt geen menselijke recensenten meer nodig.”
Op het besluit zijn gemengde reacties gekomen. Sommigen prijzen NBD Biblion voor zijn innovatieve aanpak, terwijl anderen het bedrijf bekritiseren voor het vervangen van menselijke werknemers door machines.
“Dit is de toekomst van werk,” zei D’Angelo. “Meer en meer bedrijven gaan op machines vertrouwen om het werk te doen dat vroeger door mensen werd gedaan. Het is onvermijdelijk.”
In Nederland werd de stap met afschuw ontvangen door het Nederlands Letterenfonds, een stichting die Nederlandse auteurs steunt.
“Dit is een schandelijke stap die minachting toont voor cultuur en voor de mensen die het creëren,” zei de stichting in een verklaring.
Op facebook reageerden critici snel.
“Tot zover de menselijke recensies. Wat is het volgende, robots die boeken schrijven?”
“Dit is verschrikkelijk! Dit is het einde van de mensheid!”
Het oorspronkelijke bericht is afkomstig van Tzum.
De reactie:
NBD-Biblion over recenserend algoritme: ‘Een simpele uitleg doet geen recht aan de werkelijkheid’.
Helemaal eens met de vorige bijdrage. Ben zelf ook een van de zevenhonderd. Heb deelgenomen aan het webinar op 15 maart j.l. Het verslag dat Biblion daarvan verstrekte is bedroevend van kwaliteit. Er wordt werkelijk geen enkele inhoudelijke vraag beantwoord en het wemelt van verhullend taalgebruik en termen als ‘veel’, ‘de meeste’, etc. De belangen zijn blijkbaar groot en het lijkt of men liever geen inzicht geeft in het onderzoek dat ten grondslag zou liggen aan deze ontwikkelingen.
Context is inderdaad het toverwoord en het beoordelen daarvan is nu juist iets waar algoritmes niet toe in staat zijn. Dat betekent dat de aanschafinformatieteksten, zeker die van non-fictie, nauwelijks meerwaarde zullen hebben. Maar ze zijn natuurlijk wel snel beschikbaar…
Als een van de zevenhonderd.
Uiteraard weet AI ook precies of een schaakboek iets nieuws bevat, bridgeboek…wetenschap…vul maar aan. Nu al benieuwd naar de recensie van dat boek over de Joodse Raad van Bart van der Boom dat in april uitkomt. Laat ik het simpel houden: AI heeft geen kennis van de wereld. Het heeft geen overzicht van een bepaald kennisveld. Het zal elk boek op zich bespreken. Dat lijkt me een achteruitgang in service aan de bibliotheken waarvoor de aanschafinformatie wordt geschreven.
Reacties zijn gesloten.