Skip to content

It's final: the format for arts subsidies until 2016 is with the chamber

We hebben weer een brief van de state secretary van Cultuur. Halbe Zijlstra heeft die naar de kamer gestuurd, om officieel te maken dat er vanaf 2013 een hele gure wind gaat waaien in kunstenland. Dat maakt bezuiniging van 200 miljoen definitief, nog exclusief de waarschijnlijk 150 miljoen aan zogenaamde frictiekosten die het ministerie ook nog ergens vandaan moet halen (u weet wel: schadeclaims, onstlagvergoedingen, versnelde afschrijving van gebouwen, zulk soort akkefietjes).

Enfin: van de aanslag op de linkse linkse hobby’s is iets minder over dan PVV-ideoloog en beleidsgedoger Martin Bosma had gehoopt, nu duidelijk is dat Limburg voor 1 miljoen euro een kennelijk rechtse opera behoudt, zij het op kosten van kennelijk linkse gezelschappen als Orkater en Onafhankelijk Toneel. Verder wilde de PVV ook een paar symfonie-orkesten behouden, waarmee muziekvoorzieningen in Oost, Zuid en West van linkse hobby in rechtse hobby zijn veranderd. Het favoriete ’tromboneclubje’ van Den Haag, zoals de PVV het Residentie-orkest placht te noemen, mag het samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest gaan uitzoeken. Nog eens anderhalf miljoen van het geld dat voor groepen als Orkater en Onafhankelijk Toneel was bedoeld gaat nu naar Friesland, dat in de ogen van de PVV toch een rechtse hobby bleek te hebben, namelijk Friestalig toneel.

Is er nog positief nieuws te lezen in dit zomerse epistel van verandermanager Zijlstra? Jawel: de Grote Zalen in Nederland worden minder klein. Althans, je mag nu pas bij 400 stoelen spreken van een grote zaal, terwijl dat tot nu toe al bij 350 stoelen mocht. Verder mogen er meer dan 50 kunstenaars gebruik maken van postdoc-plaatsen, maar dan wel voor hetzelfde geld (2,5 miljoen), en mogen de bestaande kunstvakopleidingen die plaatsen niet claimen.

In september krijgen de vele tientallen instellingen die nu niet in de brief en het bijbehorende schema staan te horen dat ze dus ook uit het systeem worden gesodemieterd. Ze mogen daar bezwaar tegen maken, zegt de Stas. We zijn benieuwd.

Wordt heet herfstje. We gaan dat heel erg nauwgezet volgen.

aanbiedingsbrief-subsidieregeling-culturele-basisinfrastructuur-2013-2016

ingevulde matrix ministeriele regeling 2013-2016

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)