Skip to content

Increase in 'wish headlines' in arts news around grant applications

De laatste mogelijkheden voor subsidieaanvragen voor de periode van 2013 en verder zijn vandaag gesloten. Er zijn talloze fusies aangekondigd, nieuwe samenwerkingen, opvallende verhuizingen (vooral Amsterdam loopt leeg). Veel kunstmedia brengen inmiddels ook nieuws over die plannen. Nieuws dat vaak als feit wordt gepresenteerd, terwijl het in bijna alle gevallen gaat om wensen. De aanvragen zijn nog minder dan ooit voorbodes van de werkelijkheid na Prinsjesdag 2012, wanneer de bezuinigingen op kunst definitief worden. Zelfs na positieve adviezen van Kunstadviesraden, lokale overheden en fondsen, is immers het laatste woord aan de kamer.

En: hoezeer we al die bedreigde kunstinstellingen ook een voortbestaan en gouden toekomst toewensen, en zeker een monument van innovatie en kunstplezier als De Toneelschuur in Haarlem, zijn dit soort persberichten een beetje opmerkelijk. Immers, hoe kun je doorgaan als bijkans je hele budget verdwenen is? Dus: hoe wishful is deze mail?

TONEELSCHUUR GAAT DOOR ALS PRODUCEREND EN PRESENTEREND THEATER
Aanvraag voor meerjarige subsidie bij Fonds Podiumkunsten ingediend

De Toneelschuur blijft ook na 2012 (als de structurele Rijkssubsidie wordt beëindigd) een producerend en presenterend theater van landelijke betekenis. Ook in de toekomst draagt De Toneelschuur bij aan theater dat er toe doet en dat een groot publiek bereikt. We werken samen met regisseurs die prikkelend en relevant theater maken in diverse geledingen van het podiumcircuit: Erik Whien, Michiel de Regt, Paul Knieriem en Joost van Hezik. Om deze ambitie ook financieel mogelijk te maken, heeft de stichting Toneelschuur Producties vandaag een aanvraag ingediend bij het Fonds Podiumkunsten voor een meerjarige activiteitensubsidie 2013-2016.

Wij vroegen het dus maar even aan Frans Lommerse, sinds jaar en dag directeur van het legendarische Haarlemse theater- en filmhuis.

dodo:

Wat is jullie plan B?

Toneelschuur:

Plan A is dat we 900.000 euro hebben aangevraagd bij het Fonds. Daarmee kunnen we als volwaardig theater blijven draaien en voorstellingen produceren. dat is minder dan de anderhalf miljoen omzet die we voorheen draaiden, maar het kan.

dodo:

En plan B?  want het fonds heeft nog maar eenderde van het budget van vroeger voor twee keer zoveel aanvragers. Daar maken we ons een beetje zorgen over.

Toneelschuur:

Plan B is dat we hoe dan ook doorgaaan. In dat geval wordt het volume van wat we kunnen doen alleen kleiner. Er is in ieder geval al geld van de gemeente Haarlem, die voor het eerst in ons bestaan ook geld bijdraagt in onze producties. En verder gaan we alle bronnen aanspreken die we verder kunnen vinden: fondsen, particulieren, bedrijven.

dodo:

Maar, wat we zeker wilden weten: de kop boven het persbericht is dus waar? De Toneelschuur gaat door, no matter what?

Toneelschuur:

No matter what. al hopen we natuurlijk dat we met meer geld en dus meer producties en voorstellingen kunnen draaien dan in het uiterst minimale geval.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)