Skip to content

Dutch Academy For Film - for a good story about Dutch cinema

The Dutch film world has a new club. Dutch filmmakers can join the Dutch Academy For Film (DAFF). With the aim, in short, of raising the profile of Dutch cinema. The DAFF was founded on 24 June this year following the example of similar academies in, for example, England, Sweden, Denmark and Germany. A press conference at the Netherlands Film Festival was vandaag de gelegenheid er meer ruchtbaarheid aan te geven.

Waren er dan nog niet genoeg verenigingen en belangenorganisaties voor deze sector? Eerder te veel, zo legden mede-oprichters en interimbestuursleden Jules van Steenhoven en Sytze van der Laan uit. Met 24 of misschien wel meer organisaties met ieder hun eigen hobby is het lastig een eenduidig verhaal te vertellen. Het plan voor de Academy ontstond juist tijdens een bijeenkomst van al die verschillende brancheorganisaties, die in de eerste plaats de belangen van hun leden behartigen. De DAFF wil daarnaast opkomen voor de sector in zijn geheel in een tijd waarin het gevoel heerst dat er straffeloos in gesneden kan worden.

Uitgangspunt is dat filmmakers zelf verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de sector. Aan de oprichting van de DAFF ligt de keuze ten grondslag om inhoudelijke en economische belangenbehartiging te scheiden. De DAFF wil met discussies, manifestaties en andere activiteiten het inhoudelijk debat aanzwengelen en het imago van de Nederlandse film versterken, met name bij de politiek. De economische lobby wil men aan de producenten overlaten, maar die moeten wel kunnen bouwen op een sterk inhoudelijk verhaal. Dat wil de DAFF gaan leveren. Daarnaast wil men intern werken aan kwaliteitsbevordering en het delen van kennis.

De animo om lid te worden bleek groot te zijn. Van de bij de oprichting aangeschreven filmmakers (regisseurs, scenaristen, cameramensen, acteurs enzovoorts) reageerde 80% positief. De DAFF telt op dit moment ongeveer 250 leden. Vrijwel alle filmmakers van enig gewicht zitten erbij.

Bij het promoten van de Nederlandse film wordt ook samengewerkt met het Nederlands Film Festival. In oktober komen de leden bijeen om de organisatie verder vorm te geven en concrete plannen uit te werken.

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)