Skip to content

Alain Platel deelt in #hollandfestival ferme doodsklap uit aan traditionalisten

Met talent alleen kom je er niet. Je moet ook een beetje geluk hebben. Dat geluk overkwam Alain Platel inmiddels zo vaak dat je bijna gaat twijfelen aan je eigen goddeloosheid. Maar toch. Wie niet alleen een componist als Fabrizio Cassol tot zijn vrienden mag rekenen, maar ook het zangwonder Serge Kakudji een kans heeft gegeven, verdient wel een beetje geluk. Wat het drietal nu met 13 muzikanten uit Kinshasa voor elkaar heeft gekregen is ronduit revolutionair. En een doodsklap voor wie gelooft dat noord en zuid elkaar nooit echt kunnen ontmoeten. Ik maakte hem maandag 16 juni mee. En hij dreunt nog na. 

Coup Fatal (Frans voor ‘doodsklap’) heet het dus ook. Dat project waar Alain Platel nu zijn naam aan kan verbinden. Zijn gezelschap Les Ballets C de la B heet nog steeds hetzelfde, maar van zijn vaste dansers doet niemand mee. Hier staat een volledige band op het toneel, die retestrakke Afrikaanse ritmes de zaal in blaast. En dat dan op melodielijnen afkomstig van de barok. Monteverdi cum suis. Bach. Dat soort dingen.

Verder zouden twee werelden niet uit elkaar kunnen liggen, maar dat blijkt dus onwaar. Dat ligt aan Fabrizio Cassol, die in 2009 Bachs Matthaeus Passie wist te bewerken voor accordeon en Aka Moon, en dat zo goed deed, dat het volkomen vanzelfsprekend leek. In die voorstelling stond een ontdekking centraal. Een zo kwetsbare ontdekking dat we hem niet eens durfden te noemen: Serge Kakudji. In Pitié zong deze Congolese jongen als countertenor de rol van Jezus en dat was genoeg om iedereen ervan te overtuigen dat Jezus altijd al een Afrikaan was geweest. Ik krijg het nog steeds warm en koud tegelijk als ik aan die voorstelling terugdenk.

In Coup Fatal is Kakudji, inmiddels wereldberoemd, de grote man van het ensemble dat bestaat uit zangers en dansers uit Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Tussen kralengordijnen van kogelhulzen uit de laatste burgeroorlog spelen zij de sterren van de hemel. Cassol heeft barok en ritmes zo samengevoegd dat je opeens weer helemaal snapt waarom die muziek ook vijfhonderd jaar geleden de mensen in beweging zette. Platel heeft de dansbewegingen die de muzikanten van zichzelf al hadden vervolgens overgoten met een sausje C de la B, waardoor de ontmoeting volledig wederkerig wordt: westerse barok uitgevoerd als Afrikaanse dansmuziek, die tot dans leidt waarin we moderne Europoese dans herkennen.

Platel heeft geen politieke boodschap. Zegt hij. De muzikanten willen alleen maar muziek maken. Zeggen ze. Het resultaat is een mokerslag voor de harses van iedereen die denkt dat onze culturen nooit samen zullen kunnen leven.

Er is een tournee. Op 13 en 15 juni 2015 staat de voorstelling in respectievelijk Groningen en Utrecht. Blijf op de hoogte.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Cultural Membership
175 / 12 Months
For turnover less than 250,000 per year.
Posting press releases yourself
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
Posting press releases yourself
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)