Meteen naar de inhoud

Twee weken met de voeten in het zand @Oerol Festival

Ervaring is onnodig en een maximum leeftijd is er niet. Bij Sharon Fridman dansen professionele dansers en amateurs samen aan een voorstelling op het strand. Dagelijks kunnen er ook gasten kennis maken met de dansroutine.

Blote voeten, verwaaide gezichten en her en der nog een vermoeide zucht. De twintig dansers van Caída Libre zijn aan het nabespreken in de tent op het strand. Dat zijn niet alleen de vijf professionele dansers van Compania Sharon Fridman, maar ook vijftien ‘gasten’ zoals ze door choreograaf Fridman genoemd worden. Het zijn deelnemers die twee weken vakantie namen om iedere dag workshops te krijgen en mee te doen aan de voorstelling; dansen is niet hun beroep. Zo ook Brigitte van Rossum, een 55-jarige Belgische. “Dans is mijn passie, ik ga naar vele voorstellingen. Maar nog nooit heb ik zelf op het podium gestaan. En dat is toch een droom voor een vrouw van in de vijftig.” Ze blijft herhalen dat het zo “magnifique” is om mee te doen, al is het fysiek zwaar. Door het zand rennen en rollen is niet iets wat ze dagelijks doet als lerares Frans.

De ondergaande zon is het achterdoek als de voorstelling op het strand rond negen uur gespeeld wordt. Fridman heeft de choreografie van zijn voorstelling iedere dag in workshops verwerkt; zo groeit zijn voorstelling voor de gasten langzamerhand. Het is de bedoeling van choreograaf Fridman om zijn creaties letterlijk in contact met de maatschappij te brengen. Daarom geeft hij ook nog dagelijks workshops aan geïnteresseerden die een eenmalige danservaring willen (aanmelden via info@ankiethuis.nl). “Ik wil graag de dialoog aangaan met de maatschappij. Ik heb deze mensen nodig voor mijn voorstelling, zij gebruiken mijn kennis en ervaring.”

Merel Mekking (18) heeft zich al eerder opgegeven voor de twee weken dansen. Ze komt uit Utrecht maar zit hier op de zeevaartschool. Tussen haar tentamens door snelt ze naar repetitieruimte of strand om te oefenen met lopen en samenwerken in het zand. Vooral aan het fysieke contact moest ze wennen: “Op de zeevaartschool is een knuffel al raar, hier rolt tijdens oefeningen al snel een onbekende over je heen.”

Caída Libre speelt nog tot en met 22 juni op Oerol Festival 

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands