Skip to content

Recognition at Dutch Dance Days for plodding 'Swans' 2015 winners

Tijdens een feestelijk diner in Theater aan het Vrijthof in Maastricht zijn ‘Zwanen’ uitgereikt aan danser Jorge Nozal van NDT 1, Ann Van den Broek voor The Black Piece en aan Roel Voorintholt (Gouden Zwaan), artistiek leider van Introdans. Het jaarlijks hoogtepuntenfestival De Nederlandse Dansdagen verzorgde dit geslaagde ‘Zwanendiner’: chique sponsoren en stakeholders aten zij aan zij met rommelige danskunstenaars. Zo hoort het, want ze hebben elkaar nodig. 

De Zwanen, de ‘Oscars van de Nederlandse dans’, worden toegekend door een topjury. En er zal wat vergaderd zijn. Want ga er maar eens aan staan om bijvoorbeeld een keuze te maken tussen dansers Andreas Kuck van WArd/waRD en Jorge Nozal van NDT 1. Op Cultuurpers schreven we in 2014 al ‘wanneer krijgt die man eens een prijs?’ over Nozal, en ‘Met als hoogtepunt een sidderend schimmenspel van de 37-jarige Andreas Kuck.’ Maar de jury van de Nederlandse Dansdagen zegt het in een eigen press release veel mooier: “Jorge Nozal stuurt zijn lichaam moeiteloos van lyrische naar haarscherpe, gearticuleerde, bewegingen waarmee hij de poëtische lading van de choreografie ten volle opent. Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter”.

Voor dansers is die erkenning heerlijk. Loïc Perela ondervond dat vrijdagavond toen hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht kreeg. Die prijs komt inclusief een royale € 12.000 voor een nieuw te maken werk. Interessant is dat eerder in het jaar het publiek een choreograaf kon voordragen, waarna een jury uit drie relatief ‘kleine’ choreografen een winnaar koos. Zo kun je dus wekenlang in een studio staan zwoegen, in een klein zaaltje succes oogsten en dan zomaar in de prijzen vallen. 

Dat zwoegen door experimenterende kunstenaars is hard nodig: zonder dat zouden we ons allemaal gigantisch vervelen met overbekend dansmateriaal. Daarvoor zouden er niet eens voorstellingen herhaald hoeven worden. Immers, zonder nieuw ontwikkelde taal zouden we ook alleen maar nieuwe producties met steeds hetzelfde idioom zien. Dat is een aanslag op je gemoed.

Het is dus te hopen dat de danswereld even verrassend en vrij mag blijven als het Feest van de Nederlandse Dans, dat na het Zwanendiner plaatsvond.

Update: ook de Dioraphte Dansprijs gaat naar The Black Piece van Ann Van den Broek! Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland.

Periscope contribution

Op weg naar het diner, een erehaag doet wonderen voor je ego.

Op de tune van Happy a in your face opname van winnaar Jorge Nozal.

 

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)