Skip to content

5 reasons to avoid (or not) Theatre Kikker's Winter Collection

Vanaf zes december toont theater Kikker een week lang een bloemlezing van wat er zo al rondloopt aan talentvolle en diverse jonge theatermakers. Wij blikten alvast vooruit op deze Winter collection. Hannah Roelofs, zelf net boven de 30, doet een vijftal waarschuwingen uitgaan voor mensen die ouder zijn dan 29 jaar.

1. Twenty-somethings!

‘Dit is de generatie die zijn of haar hele leven van papa en mama heeft gehoord dat zij van hun leven kunnen maken wat ze willen en nu wordt geconfronteerd met de realiteit van het echte leven.’ Zegt programmeur Jolie Vreeburg.

Maar wat nou als je geen twintiger meer bent? Waarom zou je dan gaan kijken naar voorstellingen met een vermoedelijk hoog ‘help de wereld is ingewikkeld’ karakter? Omdat het van alle tijden is? Omdat ik stiekem benieuwd ben wat deze generatie beweegt? Omdat ik heimelijk nieuwsgierig ben in wat voor theatrale vormen zij haar zoektocht verpakt?

2. The Wall, The Wall! Which Wall?

In de performance ‘Being Singular Plural’ worden twee mensen op adembenemende wijze een, zo gaan ze in elkaar op. Dat klinkt nu al als een love it or hate it voorstelling die benauwend is, maar bevrijdend kan worden. Eva Line de Boer zet in ‘ Dit gebeurt allemaal tegelijk’ de wereld als een poppenkast neer en hoe letterlijk zou Sanne Verkaaik worden in de mythe ‘Terugkeer van de muur’? De Muur viel in 1989 beste Millenials. En sindsdien is de wereld alleen maar beter gaan functioneren. Toch? Niets om jullie mooie, rimpelloze, hoofdjes in het theater over te breken. Waarom zouden we eigenlijk uberhaubt nog naar het theater?

brooke-ridge-and-taylor

3. Grab them by the p*ssy

‘Macho Macho’ van Igor Vrebac is een onderzoek naar al die verschillende rollen en beelden waar de man van nu aan moet voldoen. Twee dagen later staat Birgit Welink met ‘#1 Let me be your hero, baby’, op het podium, waarin de rol van de vrouwelijke, handelende, held wordt onderzocht. Aangezien homo’s in Nederland veilig over straat kunnen en vrouwen precies evenveel verdienen als mannen zijn dit soort voorstellingen over gender en gendertroubles hopeloos uit de mode. Blijf thuis en kijk ‘The bold en the Beautiful’ waar een man een man is en een vrouw een vrouw.

4 You are no longer on Jolie's real bench

Normaal sleept programmeur Vreeburg haar hele huisraad naar het theater voor de talkshow ‘Chez Jolie’. Dit jaar houdt ze het voor gezien. Haar vrienden zijn geen twintig meer en hebben geen tijd meer om met busjes te rijden, dus wordt er een kringloopwinkelinterieur ingezet. Die interessante nagesprekken met de makers en gasten kan nooit meer wat worden nu Jolie zich geen zorgen meer hoeft te maken over wijnvlekken op haar eigen bank en zich helemaal kan concentreren op de gasten.

keep-calm-and-go-to-utrecht-jpg

5. Utrecht, where is that?

Geen klassiek repertoiretoneel te vinden deze hele week in Kikker, ook geen grote namen of hoge prijzen en ook al geen urenlange marathonvoorstellingen. Tel daarbij op dat Utrecht buitengewoon slecht bereikbaar is vanuit de rest van het land, dan kun je maar een conclusie trekken…

Op de Wintercollectie vertoeven zou zo maar eens een paar hartverwarmende dagen kunnen opleveren. Brr.

 

Hannah Roelofs

Dramaturg, speech coach and student English teacher.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)