Skip to content

'Totally twarrel in the post after a fine combo of pills.' Unity.co.uk offers fine info on drugs in the festival scene

Dinsdag 17 april trad Gerard Alderliefste op in TivoliVredenburg. De vertolker van Franse chansons had dit keer zijn gitaar en piano thuisgelaten. Deze avond was hij er in zijn hoedanigheid van verslavingsarts. Namens het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs vertelde hij over de langetermijngevolgen van partydrugs als XTC, MDMA, GHB en Cannabis. Hij was er op uitnodiging van Unity.nl, een vrijwilligersorganisatie van mensen die zelf flink aanwezig zijn in de partyscene, maar die er vooral zijn om mensen te informeren over verantwoord drugsgebruik.

Cloud Nine van het Utrechtse festivalpaleis was stampend vol. Allemaal twintigers die, zo bleek uit een rondje vingeropsteken van Alderliefste, allemaal met enige regelmaat pillen gebruiken, en daar in sommige gevallen ook interessante tot bizarre na-effecten van hebben. Sneeuw zien, beestjes in je gezichtsveld, depersonalisatie. En natuurlijk bad trips.

Merry

De hele avond was opvallend vrolijk van toon. Unity en ook Alderliefste en de uitgenodgde vertegenwoordigers van de EHBO, Jellinek en beveiliging, doen op zo’n avond niet al te moeilijk. Ja, drugs zijn verboden en wie met een paar pillen door de beveiliging wordt betrapt wordt van het terrein verwijderd, en ja, vooral cocktails van verschillende types drugs en daarbij ook de drank zijn potentieel levensgevaarlijk in de handen van een partyganger die per se drie dagen door wil beuken.

De EHBO’er vertelde over mensen die drie dagen rond bleken te hebben gelopen met een gebroken enkel, maar daar door alle pillen niets van hadden gemerkt. En natuurlijk wist hij ook van al die gevallen waarin mensen in blinde paniek op zijn post kwamen. Vaak omdat ze geen idee hadden wat hen na een paar pillen was overkomen.

Sleep

Alderliefste vertelde over de gevolgen van de slaapdeprivatie die met meerdaagse festivals gepaard gaat. Een paar nachten niet of nauwelijks slapen kan op de lange termijn schadelijk zijn. Sommige pillen die feestvierders gebruiken om na een nacht doorhalen toch een paar uur slaap te pakken, werken averechts. Toch bleek, volgens de meeste aanwezigen, het overmatige drugsgebruik op festivals niet tot heel ernstige langetermijneffecten te leiden. 4 procent van de regelmatige gebruiken ervaart ze, en dat lijkt weinig, al benadrukte Judith Noijen van Jellinek dat we het dan altijd nog over een ruime tienduizend mensen hebben.

Good to know Good to know

In the podcast komen alle partijen uitgebreid aan het woord.

Meer informatioe over Unity vind je hier: www.unity.nl

Het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs is hier te vinden: Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs 

 

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)