Dinsdag 17 april trad Gerard Alderliefste op in . De vertolker van Franse chansons had dit keer zijn gitaar en thuisgelaten. Deze avond was hij er in zijn hoedanigheid van verslavingsarts. Namens het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs vertelde hij over de langetermijngevolgen van partydrugs als XTC, MDMA, GHB en Cannabis. Hij was er op uitnodiging van Unity.nl, een vrijwilligersorganisatie van mensen die zelf flink aanwezig zijn in de partyscene, maar die er vooral zijn om mensen te informeren over verantwoord drugsgebruik.

Cloud Nine van het Utrechtse festivalpaleis was stampend vol. Allemaal twintigers die, zo bleek uit een rondje vingeropsteken van Alderliefste, allemaal met enige regelmaat pillen gebruiken, en daar in sommige gevallen ook interessante tot bizarre na-effecten van hebben. Sneeuw zien, beestjes in je gezichtsveld, depersonalisatie. En natuurlijk bad trips.

Vrolijk

De hele avond was opvallend vrolijk van toon. Unity en ook Alderliefste en de uitgenodgde vertegenwoordigers van de EHBO, Jellinek en beveiliging, doen op zo’n avond niet al te moeilijk. Ja, drugs zijn verboden en wie met een paar pillen door de beveiliging wordt betrapt wordt van het terrein verwijderd, en ja, vooral cocktails van verschillende types drugs en daarbij ook de drank zijn potentieel levensgevaarlijk in de handen van een partyganger die per se drie dagen door wil beuken.

De EHBO’er vertelde over mensen die drie dagen rond bleken te hebben gelopen met een gebroken enkel, maar daar door alle pillen niets van hadden gemerkt. En natuurlijk wist hij ook van al die gevallen waarin mensen in blinde paniek op zijn post kwamen. Vaak omdat ze geen idee hadden wat hen na een paar pillen was overkomen.

Slaap

Alderliefste vertelde over de gevolgen van de slaapdeprivatie die met meerdaagse festivals gepaard gaat. Een paar nachten niet of nauwelijks slapen kan op de lange termijn schadelijk zijn. Sommige pillen die feestvierders gebruiken om na een nacht doorhalen toch een paar uur slaap te pakken, werken averechts. Toch bleek, volgens de meeste aanwezigen, het overmatige drugsgebruik op festivals niet tot heel ernstige langetermijneffecten te leiden. 4 procent van de regelmatige gebruiken ervaart ze, en dat lijkt weinig, al benadrukte Judith Noijen van Jellinek dat we het dan altijd nog over een ruime tienduizend mensen hebben.

Goed om te weten Goed om te weten

In de podcast komen alle partijen uitgebreid aan het woord.

Meer informatioe over Unity vind je hier: www.unity.nl

Het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs is hier te vinden: Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs 

 

Foto bovenaan:
De stand van Unity voorafgaand aan de presentaties.
Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door een sponsor. De inhoud is onafhankelijk tot stand gekomen. De sponsor maakt die onafhankelijkheid mogelijk. Ook een verhaal sponsoren? Neem contact op!
Scroll naar top