Skip to content

Museum association sounds alarm: Ten museums at risk of closing within six months, implementation of emergency aid must improve

The support cultural organisations receive from the government seems generous, but we can add some nuance to this. This is because when a municipality gives emergency support to a museum, support is then set off against the National Enterprise Scheme (NOW). As a result, the support does not benefit the museum, but the state. As a result, some museums are even worse off than without that municipal support.

De Museumvereniging luidt vandaag daarover de noodklok. Zeker tien musea dreigen voor de jaarwisseling om te vallen. Dat blijkt uit een enquête die vandaag wordt gepubliceerd.

Real estate rules

Een van de problemen is vastgoedm aldus de Museumvereniging: ‘wanneer gemeentes belastingen aan musea kwijtschelden of als een gemeente de huur verlaagt van een pand waarin een culturele organisatie gevestigd is: ook die goedbedoelde tegemoetkomingen worden verrekend met de NOW.’ Waardoor de huur via de vestzak van de een toch weer in de broekzak van de ander (of was het de een?)  terecht komt.

Dit is ironisch. Bijna alle subsidies die gemeenten verlenen aan kunstinstellingen, zijn subsidies waarin een groot deel van het geld bedoeld is om de huur te betalen aan diezelfde gemeente.  De afdeling culturele zaken subsidieert niet alleen kunst, maar ook de afdeling vastgoed van diezelfde gemeente. Nu alles problematisch wordt, vanwege corona, komt aan het licht hoe idioot die situatie is. Zelfs de steun die bedoeld is om de musea te redden, komt niet bij die musea terecht.

Money really for culture

De oplossing? Lastig, omdat cultuur geen kerntaak is van gemeenten. Daardoor mogen ze het geld dat voor cultuur bedoeld is, ook aan andere zaken besteden. Dit najaar zegde OCW 150 miljoen toe voor het Gemeentefonds, als onderdeel van een steunpakket van in totaal 482 miljoen. Deze constructie, zo stelt de Museumvereniging,  heeft alleen zin als dit geld daadwerkelijk concreet geoormerkt wordt voor cultuur, zodat het niet aan andere zaken mag worden besteed. De Museumvereniging pleit er daarom voor dat die 150 miljoen in een brede doeluitkering in het Gemeentefonds aan de kerngemeenten wordt toegekend, zoals eerder gebruikelijk was met de beeldende kunstregeling.

Wat hier eigenlijk staat is: geef het geld aan de kunst en het erfgoed, en niet aan de infrastructuur die we eromheen gebouwd hebben. Misschien is dit een oproep om dat hele systeem van subsidies waarmee huren betaald worden waarmee projectontwikkelaars hun toekomst zeker stellen eens nader te bekijken.

Wij kijken mee.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)