Skip to content

Bosch Parade, Den Bosch's floating art spectacle, is celebrating its birthday! 

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

In deze tiende editie verbeelden kunstenaars onze hedendaagse demonen

Op 20 juni gaat voor de tiende keer hét theatrale en muzikale kunstenspektakel Bosch Parade van start. Drie dagen lang kun je vanaf de oevers van de Dommel genieten van drijvende, peddelende en zwemmende kunstwerken, midden in het historische centrum van ‘s-Hertogenbosch. 

Fantasie en gekkigheid

Met negentien drijvende en bewegende creaties verbeelden kunstenaars uit binnen- en buitenland het thema van de tiende editie van Bosch Parade: modern-day demons. Want wat doen algoritmes, data, nieuwsberichten en social media, hackers en influencers eigenlijk met ons? Moeten we bang zijn voor deze kwelgeesten? Vechten we ertegen, of geven we ons over? Met bewegende objecten, theater, dans en muziek laten (inter)nationale kunstenaars hun bijzondere werken zien, geïnspireerd op het fantasierijke en absurde werk van de middeleeuwse kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch. Bekijk here The full programme and a preview of the artworks.

Wie was Jheronimus Bosch?

Van zijn geboorte in (ongeveer) 1450 tot aan zijn dood in 1516 leefde en werkte Hieronymus Bosch in Den Bosch. Aan de Bossche Markt maakte hij zijn karakteristieke schilderijen vol wonderlijke gedrochten, duivelse nachtmerries en waanzinnige lustdromen voor opdrachtgevers en verzamelaars uit heel Europa. De kunstenaar was een visionaire vernieuwer en de karakteristieke binnenstad, waar Jheronimus zijn inspiratie vond, was zijn thuis. Hij behoorde er tot de sociaal-religieuze elite, was lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en betrokken bij de bouw van de Sint-Janskathedraal. Jheronimus veranderde zelfs zijn achternaam van ‘Van Aken’ in ‘Bosch’ en verbond zichzelf daarmee voor eeuwig aan de stad.

Verken de historie van Den Bosch

Te voet, op de fiets over het water: Den Bosch is op allerlei manieren to explore. De Bossche binnenstad is de afgelopen vijfhonderd jaar amper veranderd. Jheronimus zou er nog prima zijn weg kunnen vinden. Zo is zijn werkplaats aan Markt 29 behouden gebleven en is nu het Huis van Bosch. Er tegenover staat de meester zelf. Niet echt natuurlijk, maar als standbeeld gemaakt in 1930 door beeldhouwer August Falise. Wil jij het werk van Jheronimus Bosch zien? Kom dan naar Het Noordbrabants Museum, waar je naast wisselende tentoonstellingen in de vaste collectie de zijn werken, maar ook die van Bosch’ navolgers en Pieter Bruegel de Oude kunt zien. In het Jheronimus Bosch Art Center kun je digitale replica’s van alle schilderijen van Bosch bewonderen, op ware grootte. Of neem een kijkje in Het Zwanenbroedershuis met zijn schitterende 16e-eeuwse koorboeken. Op de Binnendieze beleef je met een fluisterbootje de eeuwenoude stad vanaf het water. Als kers op de taart heb je vanaf de Sint-Janstoren het mooiste uitzicht over de stad.

Garden of Delights: summer outdoor workshop

Part of Bosch Parade is the Garden of Delights: het zomerse openluchtatelier aan de waterkant bij het middeleeuwse fort de Citadel. Van 23 mei t/m 23 juni kun je in deze broedplaats de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Zoals de Curaçaose kunstenaars David Bade en Tirzo Martha. In de Tuin der Lusten is het ook goed genieten op één van de zonnige terrassen en in pop-up restaurant La Cucina del Diavolo. Ook leuk: op 21 juni wordt er op een groot scherm de EK-wedstrijd Nederland- Frankrijk uitzenden. De Parade start om die reden om 19.00 i.p.v. 20.00 uur, zodat iedereen om 21.00 uur kan neerploffen in de Tuin der Lusten.

Art and spectacle for all

Bosch Parade en de Tuin der Lusten zijn gratis toegankelijk. Langs vrijwel de gehele route kun je plaatsnemen op een van de bruggen, vestingmuren of groene oevers om de bijzondere kunstwerken te zien. De route ligt op loopafstand van het Centraal Station en is prima te combineren met een day in 's-Hertogenbosch

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)