Hij was er zo’n beetje mee vergroeid. Hans Onno van den Berg wás de VSCD. En dat ís zo tot 1 september, wanneer hij vertrekt als voorzitter van de Association des directeurs de théâtre et de salles de concert. Zo vernamen wij uit een zeer betrouwbare grapevine. En kregen wij inmiddels bevestigd, zei het een weekje later. Veel te laat volgens sommigen, veel te vroeg volgens anderen. Feit blijft dat deze man zijn baan uitvoerde en functies combineerde op een manier die vrienden bewonderden, en vijanden met afgrijzen vervulde, zoals ook blijkt uit de verklaring van het bestuur. Komt bij dat niemand zijn baan eigenlijk wilde: baas zijn van een club van 150 gebouwdirecties, die qua statuur uiteenlopen van weggepromoveerde brandweercommandant tot wereldvermaarde kunstpaus. Iemand met veel macht was hij daardoor wel. En dan neemt de weerstand toe, zo leert de geschiedenis. Maar misschien is het allemaal gewoon in alle liefde gegaan, en is het hooglopende conflict over het debakel van theater- en concertbon/kaart/card/voucher/pad, dat jaren voortsleepte en een paar carrières dreigde te verwoesten helemaal geen schuld aan zijn vertrek. En is het gewoon de leeftijd. Of het gezin.
un de nos membres
Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur
Vorige week in De Volkskrant gelezen over de zorgen van Van den Berg betreffende theaterbezoek in de nabije toekomst. Naar aanleiding daarvan heb ik getracht Van den Berg via De Volkskrant te bereiken. De krant wilde/kon mijn brief niet plaatsen. Maar omdat ik nog steeds geen enkele reactie heb gekregen (bijv. WAAROM mijn idee misschien onzinnig is), wil ik proberen mijn brief alsnog onder het oog van meer deskundigen te krijgen. Hier volgt mijn brief:
Minder bezoek aan theater en concertzaal
Het bezoek aan theaters en concertzalen is opnieuw gedaald, schrijft directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties Hans Onno van den Berg Hij maakt zich zorgen over de toekomst , waarbij niet alleen “de crisis”, maar ook het beleid van het huidige kabinet een hoofdrol speelt. En in die zorgelijke ontwikkeling, staat de verhoging van de BTW per 1 juli 2011 midden voor het voetlicht.
Een paar bevriende artiesten heb ik enige tijd geleden benaderd met een vraag hierover. Maar een duidelijk antwoord heb ik niet ontvangen. Daarom richt ik mij , via De Volkskrant, tot Hans Onno van den Berg en andere theaterliefhebbers:
a) Is het mogelijk om de bestuurs- of beheersvorm van theaters om te zetten naar een verenigingsvorm? Precies, net als een voetbal- of zwemvereniging! Elk theater zijn eigen vereniging, de Kort Verband Vereniging.
b) Laat in statuten en/of huishoudelijk reglement opnemen dat een lidmaatschap van deze vereniging voor zeer korte tijd (voor een paar uur of één avond) geldig is.
c) Elk lidmaatschap zou naar mijn idee moeten kosten wat voorheen een ticket voor de voorstelling of het concert zou kosten, exclusief BTW. Inflatiecorrecties kunnen uiteraard worden toegestaan.
Aan de kassa schaft men zich vervolgens voor het gewenste aantal personen een “lidmaatschap” aan, terwijl men ook meteen dit korte lidmaatschap weer opzegt. Nóg makkelijker zou een en ander gaan als een soort van O.V.-chipkaart in het leven zou worden geroepen; uitchecken zou dan bij het verlaten van het theater automatisch kunnen gebeuren.
Bestuurlijke zaken zouden, uiteraard door een bestuur, moeten worden uitgevoerd, waarbij, zoals gebruikelijk, het Dagelijks Bestuur de dagelijkse zaken regelt. Wederom net als in een vereniging voor ouderen of een fietsclub.
Daarmee zou het oude “entreekaartje” vervangen zijn door een “kortverband-lidmaatschap” Voorzover ik weet is hierover helemáál geen BTW verschuldigd. En dus zou het theater- en concertgebouwbezoek weer kunnen groeien.
Of dit idee juridisch “dichtgetimmerd” kan worden, weet ik niet, maar het lijkt mij nuttig om daar eens het oordeel van een deskundige over te vragen
Jelle Netten – Voorburg
A.u.b. geef een reactie, dit is serieus bedoeld!
m. vr. gr. Jelle Netten
Gek idee, maar met wortels. 🙂 In een grijs verleden was dit de manier waarop een club als Eksit in Rotterdam werkte, en zo kaarten goedkoop en drugshandel soft kon houden. Zaten wel haken en ogen aan. O.m. dat een lidmaatschap wel degelijk voor een jaar werd aangegaan,. en dat leden daarna alleen korting kregen. Maar het verenigingsmodel zal de komende jaren zeker meer worden uitgeprobeerd.
Les commentaires sont fermés.