Meteen naar de inhoud

Eeuwig voorzitter Hans Onno van den Berg vertrekt bij Vereniging Schouwburg en Concertgebouwdirecties

Hans Onno van den Berg

Hij was er zo’n beetje mee vergroeid. Hans Onno van den Berg wás de VSCD. En dat ís zo tot 1 september, wanneer hij vertrekt als voorzitter van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies. Zo vernamen wij uit een zeer betrouwbare grapevine. En kregen wij inmiddels bevestigd, zei het een weekje later. Veel te laat volgens sommigen, veel te vroeg volgens anderen. Feit blijft dat deze man zijn baan uitvoerde en functies combineerde op een manier die vrienden bewonderden, en vijanden met afgrijzen vervulde, zoals ook blijkt uit de verklaring van het bestuur. Komt bij dat niemand zijn baan eigenlijk wilde: baas zijn van een club van 150 gebouwdirecties, die qua statuur uiteenlopen van weggepromoveerde brandweercommandant tot wereldvermaarde kunstpaus. Iemand met veel macht was hij daardoor wel. En dan neemt de weerstand toe, zo leert de geschiedenis. Maar misschien is het allemaal gewoon in alle liefde gegaan, en is het hooglopende conflict over het debakel van theater- en concertbon/kaart/card/voucher/pad, dat jaren voortsleepte en een paar carrières dreigde te verwoesten helemaal geen schuld aan zijn vertrek. En is het gewoon de leeftijd. Of het gezin.

2 reacties op “Eeuwig voorzitter Hans Onno van den Berg vertrekt bij Vereniging Schouwburg en Concertgebouwdirecties”

 1. Vorige week in De Volkskrant gelezen over de zorgen van Van den Berg betreffende theaterbezoek in de nabije toekomst. Naar aanleiding daarvan heb ik getracht Van den Berg via De Volkskrant te bereiken. De krant wilde/kon mijn brief niet plaatsen. Maar omdat ik nog steeds geen enkele reactie heb gekregen (bijv. WAAROM mijn idee misschien onzinnig is), wil ik proberen mijn brief alsnog onder het oog van meer deskundigen te krijgen. Hier volgt mijn brief:

  Minder bezoek aan theater en concertzaal
  Het bezoek aan theaters en concertzalen is opnieuw gedaald, schrijft directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties Hans Onno van den Berg Hij maakt zich zorgen over de toekomst , waarbij niet alleen “de crisis”, maar ook het beleid van het huidige kabinet een hoofdrol speelt. En in die zorgelijke ontwikkeling, staat de verhoging van de BTW per 1 juli 2011 midden voor het voetlicht.
  Een paar bevriende artiesten heb ik enige tijd geleden benaderd met een vraag hierover. Maar een duidelijk antwoord heb ik niet ontvangen. Daarom richt ik mij , via De Volkskrant, tot Hans Onno van den Berg en andere theaterliefhebbers:
  a) Is het mogelijk om de bestuurs- of beheersvorm van theaters om te zetten naar een verenigingsvorm? Precies, net als een voetbal- of zwemvereniging! Elk theater zijn eigen vereniging, de Kort Verband Vereniging.
  b) Laat in statuten en/of huishoudelijk reglement opnemen dat een lidmaatschap van deze vereniging voor zeer korte tijd (voor een paar uur of één avond) geldig is.
  c) Elk lidmaatschap zou naar mijn idee moeten kosten wat voorheen een ticket voor de voorstelling of het concert zou kosten, exclusief BTW. Inflatiecorrecties kunnen uiteraard worden toegestaan.
  Aan de kassa schaft men zich vervolgens voor het gewenste aantal personen een “lidmaatschap” aan, terwijl men ook meteen dit korte lidmaatschap weer opzegt. Nóg makkelijker zou een en ander gaan als een soort van O.V.-chipkaart in het leven zou worden geroepen; uitchecken zou dan bij het verlaten van het theater automatisch kunnen gebeuren.
  Bestuurlijke zaken zouden, uiteraard door een bestuur, moeten worden uitgevoerd, waarbij, zoals gebruikelijk, het Dagelijks Bestuur de dagelijkse zaken regelt. Wederom net als in een vereniging voor ouderen of een fietsclub.
  Daarmee zou het oude “entreekaartje” vervangen zijn door een “kortverband-lidmaatschap” Voorzover ik weet is hierover helemáál geen BTW verschuldigd. En dus zou het theater- en concertgebouwbezoek weer kunnen groeien.
  Of dit idee juridisch “dichtgetimmerd” kan worden, weet ik niet, maar het lijkt mij nuttig om daar eens het oordeel van een deskundige over te vragen

  Jelle Netten – Voorburg
  A.u.b. geef een reactie, dit is serieus bedoeld!
  m. vr. gr. Jelle Netten

  1. Gek idee, maar met wortels. 🙂 In een grijs verleden was dit de manier waarop een club als Eksit in Rotterdam werkte, en zo kaarten goedkoop en drugshandel soft kon houden. Zaten wel haken en ogen aan. O.m. dat een lidmaatschap wel degelijk voor een jaar werd aangegaan,. en dat leden daarna alleen korting kregen. Maar het verenigingsmodel zal de komende jaren zeker meer worden uitgeprobeerd.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands