Aller au contenu

Du néerlandais au national et vice versa. DNO et NRO donnent une leçon sur le changement de nom et la collaboration

Une conférence de presse commune à deux entreprises. Dans l'ère post-Zijlstra, cela n'augure souvent rien de bon. Une fusion semble alors évidente, surtout lorsqu'elle concerne les deux plus grandes compagnies d'opéra de notre pays : De Nederlandse Opera et la Nationale Reisopera. Seulement voilà, nous devons inverser les choses : l'Opéra néerlandais deviendra l'Opéra national. Et le bâtiment s'appellera l'Opéra national et le Ballet national.

Een logische naamsverandering gezien de bestuurlijke fusie van het Muziektheater, Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera twee jaar geleden. Maar wacht eens… Nationale Opera, dat lijkt wel erg op Nationale Reisopera. En hoewel beide gezelschappen intensief samenwerken, zijn en blijven ze volkomen zelfstandig.

Dat zonder duidelijke afspraken je naam veranderen tot verhitte toestanden kan leiden, weet het voormalig Orkest van het Oosten, dat zich omdoopte tot het Nederlands Symfonieorkest. Die naam mag het orkest vanaf volgend seizoen op last van het Nederlands Philharmonisch Orkest niet meer voeren. Het argument dat het Enschedese orkest in het buitenland als Netherlands Symphony Orchestra toerde, mocht niet baten, zo besloot de rechter na veel gedoe waarvan alleen advocaten en juridisch adviseurs beter zijn geworden.

Een dergelijk oneigenlijk gebruik van cultuurgelden zag De Nederlandse Opera niet zitten, en dus werd meteen open kaart gespeeld. En hoewel de Nationale Reisopera net een nieuwe huisstijl had gepresenteerd, viel daar best te praten. En omdat de Nationale Reisopera afgelopen zomer zichzelf in Engeland had gepresenteerd als The Dutch National Touring Opera lag de oplossing voor de hand: we ruilen de N om. De Nederlandse Opera betaalt voor de te maken onkosten bij de nieuwe Nederlandse Reisopera. Om de goodwill tussen beide gezelschappen te onderstrepen wordt samengewerkt in een nieuw project voor jonge talenten.

Kijk, zo kan het dus ook. Geen geruzie, geen naamverandering op naamverandering, en vooral geen cultuurgeld over de balk.

Blijft de vraag wat het Nationaal Muziekkwartier in Enschede hier nou eigenlijk van vindt. Nog niet eens zo lang geleden wilde Enschede zich immers onder die naam als dé Nederlandse muziekstad op de kaart zetten. Maar waarschijnlijk vindt dat bestuur het wel prima. Die naam wordt namelijk door niemand nog gebruikt. Het Enschedese theater, ook in de toekomst thuisbasis van de Nederlandse Reisopera heet inmiddels veel smaakvoller Wilminktheater, en de thuisbasis van het binnenkort voormalig Nederlands Symfonieorkest heet gewoon Muziekcentrum Enschede.

achtergrond_gebouw

Of het Nationale Toneel, vaste bespeler van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, in deze verandering is gekend, is niet bekend.

Henri Drost

Henri Drost (1970) a étudié le néerlandais et les études américaines à Utrecht. A vendu des CD et des livres pendant des années, puis est devenu consultant en communication. Il écrit entre autres pour les magazines GPD, Metro, LOS !, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers et Cultureel Persbureau/De Dodo sur tout, mais si possible sur la musique (théâtre) et le sport. Autres spécialités : les chiffres, les États-Unis et les soins de santé. Écoute Waits et Webern, Wagner et Dylan et à peu près tout ce qui se trouve entre les deux.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175€ / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Nombreux membres
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50€ / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais