De fotodocumentaire die fotograaf Rob Hornstra heeft gemaakt over de voorbereiding van de Olympische Spelen in Sotchi, is toch in Moskou te zien. Althans, dat hopen we, nu na een eerdere plotselinge afgelasting er een plek gevonden is in het Sacharov-huis in Moskou. Vrijdag aanstaande kunnen de Nederlandse liefhebbers de opening vanuit de Amsterdamse Stadsschouwburg (zelf bier meenemen) bijwonen. Tenzij de ruzie met Moskou zo hoog is opgelopen dat we in plaats van Willem Alexander een paar straaljagers naar de Russische hoofdstad hebben gestuurd.

Het hele persbericht over de opening vindt u hier:

Op vrijdag 18 oktober opent in Moskou de tentoonstelling The Sochi Project van fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen in een aangepast formaat. Het Sacharov Centrum in Moskou is bereid gevonden het belangrijkste deel van de expositie te tonen nadat vorige week het kunstencentrum Winzavod de tentoonstelling had afgelast.

Tijdens de opening biedt de Stadsschouwburg in Amsterdam via een videoverbinding een schaduwopening. Sjeng Scheijen, artistiek leider van het culturele programma in Rusland in het kader van NLRF2013 verricht de opening in Amsterdam. Makers Hornstra en Van Bruggen geven een toelichting bij hun werk en de ontstane situatie rond het project. Aan Russische zijde is het woord aan Yuri Saprykin, bekend opiniemaker, columnist en chef-redacteur van Lenta en Afisha. Tegelijkertijd gaat op Ruslands grootste online nieuwsportaal Lenta.rueen online variant van de tentoonstelling live.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Het project gaat over de verbouwing van de Russische Zomerhoofdstad Sotsji tot Olympische Winterhoofdstad, het onbekende Abchazië en het conflict in de Noord-Kaukasus. Hornstra en Van Bruggen: ‘We zijn enorm trots dat kritische, onafhankelijke partijen in Moskou ons project hebben opgepakt en onze tentoonstelling – weliswaar in afgeslankte vorm – nu voor een veel groter publiek beschikbaar maken dan het ooit had kunnen bereiken.’ Het Sacharov Centrum heeft minder tentoonstellingsruimte en toont daarom een deel van de expositie.

DutchCulture centre for international cooperation is  coördinator van het Nederlandse culturele programma in Rusland in het kader van NLRF2013. De Nederlandse en Russische cultuurwerelden hebben een lange geschiedenis van samenwerking, uitwisseling en wederzijds engagement. Dat engagement met de Russische cultuur is altijd van grote waarde geweest voor Nederland en dat zal zo blijven. Tijdens het Nederland-Rusland jaar zijn tientallen projecten gerealiseerd in Rusland, die bij elkaar een zeer breed en sterk beeld geven van de moderne Nederlandse cultuurwereld. Tot het einde van 2013 zijn veel projecten gepland in Moskou en Sint-Petersburg, waaronder een Russische versie van the Night of the Unexpected, een tentoonstelling over Nederlandse protestcultuur uit de jaren zeventig en tachtig, een overzichtstentoonstelling over Nederlandse architectuur in de Hermitage in Sint-Petersburg, opvoeringen van de Staat en la Passione van Louis Andriessen en optredens van het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest en het Amsterdams Baroque Orkest. Zie voor de hele agenda www.nlrf2013.nl

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login