Wie de collectie van de bibliotheek dan zo belangrijk vindt, moet maar zien hoe die het behoud ervan financiert. Dat zegt cultuurminister Jet Bussemaker in antwoord op vragen van kamerlid Bergkamp (D66). Bergkamp had deze vragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat de collectie van ná 1950 door het ministerie niet tot het erfgoed wordt gerekend, en dus shreddable is.

In haar antwoord herhaalt Bussemaker haar eerder ingenomen standpunt, maar eindigt ze haar beantwoording met een uitspraak die  duidelijk maakt dat ze niet alleen inhoudelijk niet kan afwijken van de harde lijn van haar voorganger Halbe Zijlstra, maar dat ze nu ook de laconieke toon van de huidige VVD fractievoorzitter heeft overgenomen. Wanneer Bergkamp vraagt wat de minister ervan vindt dat diverse instellingen de grote waarde van de collectie van het KIT onderschrijven, maar deze niet kunnen overnemen omdat het hen aan financiële middelen hiertoe ontbreekt, doet de minister dit: ‘ Als partijen geïnteresseerd zijn, zullen zij prioriteiten moeten stellen om (delen van) de collectie over te kunnen nemen.’

Het is de letterlijke vertaling van de nieuwe geefcampagne van de overheid: ‘Cultuur daar geef je om, want ons interesseert het geen zak’.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Goed om te weten
De antwoorden van de minister staan hier.