Aller au contenu

Roman puissant et émouvant sur le prix de la liberté par Najat el Hachmi.

Rauw en ontroerend is de nieuwe roman van de Catelaans-Marokkaanse schrijfster Najat el Hachmi, Maandag zal er van ons gehouden worden. Een indrukwekkend verhaal over de betekenis van ware vrijheid, en de prijs die je daarvoor moet betalen.

‘Maandag, maandag, maandag… Maandag zullen we anders zijn. Maandag zal er van ons gehouden worden.’ Elke week probeert de jonge vrouw Naïma haar leven te beteren: nog gehoorzamer te zijn, nog slanker te worden, nog ijveriger te zijn en harder te werken. Proberen te zijn wie ze moet zijn, in plaats van wie ze is. ‘Maandag zullen we passen in alle modellen die we voorgeschoteld krijgen.’

Sociale controle

In de strenggelovige omgeving waarin ze opgroeit, als ‘de dochter van Muh’ zoals haar vader wordt genoemd, zijn dat er nogal wat. Vrouwen verlaten het huis uitsluitend om een boodschap te doen en wijden zich verder aan de kinderen en het huishouden. Ze ruimen de rommel op die vader en zoons achterlaten. De sociale controle op vrouwen is gigantisch, en van kinds af aan krijgen meisjes ingepeperd dat hun lichaam iets zondigs is, en seksualiteit en begeerte gevaarlijk en verdorven. Een haat-liefde-relatie met haar lichaam krijgt Naïma zo met de paplepel ingegoten.

Maar een nieuwe vriendin zet haar wereldbeeld op losse schroeven. Deze jongedame – de vertelster noemt haar hartsvriendin alleen ‘jij’ – onderwerpt zich niet aan de religieuze en maatschappelijke normen; zij wil werken, droomt van een eigen kapsalon en een huwelijk gebaseerd op liefde en gelijkwaardigheid. Voorzichtig begint ook in Naïma het verlangen naar een ander leven zich te roeren: ze wil studeren en schrijver worden.

De Catelaans-Marokkaanse schrijfster Najat El Hachmi ©Xavier Torres-Bacchetta

Door zelf een echtgenoot te kiezen, ontsnappen ze aan uithuwelijking; ze trouwen jong en krijgen allebei al snel een kind. Maar wat op vrijheid leek, blijkt oude wijn in nieuwe zakken: ook hun ‘moderne’ echtgenoten voeren geen klap uit, terwijl hun vooruitstrevende vrouwen zich niet alleen binnenshuis maar nu óók nog buitenshuis een slag in de rondte werken om het geld binnen te brengen.

De prijs die ze betalen voor hun verlangen naar de vrijheid om zichzelf te mogen zijn, is hoog: uitsluiting uit hun familie, gebroken gezinnen, diepe eenzaamheid. Terwijl ‘het enige wat we wilden was dat men van ons hield. Gewoon, zoals we waren.’

Najat el Hachmi schreef een krachtige en ontroerende roman over vrijheid, en over hoe we worden bepaald, aangestuurd en gevangengehouden door aloude mechanismen, conventies en (waan)ideeën. Welke kleur, achtergrond of voorkeuren je ook hebt, Maandag zal er van ons gehouden vertelt een belangrijk verhaal voor iederéén.

Najat el Hachmi, Maandag zal er van ons gehouden worden (286 p.), Meulenhoff, € 23,99.

La presse culturelle fonctionne différemment. C'est toi qui décides de la valeur de cette histoire !

C'est bien que tu aies lu jusqu'ici. Tu lisais déjà à l'heure qu'il est histoires de cet auteur. Montre ton appréciation avec un petit don!

don
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Souvent, les journaux et les autres médias, anciens et nouveaux, n'ont ni la place ni le temps pour cela. Culture Press veut offrir cet espace et ce temps, et nous voulons qu'il en soit ainsi pour tout le monde. Que tu sois riche ou pauvre. C'est pourquoi nous voulons que ce site reste gratuit autant que possible. Cela coûte de l'argent, beaucoup d'argent. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme vous, nous pouvons continuer à exister et nous rendre compte de l'importance que les lecteurs nous accordent. De plus, nous pensons que c'est la meilleure façon possible de garder un journalisme indépendant. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 : grâce aux lecteurs qui s'approprient ainsi un peu ce lieu indispensable !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

A Quattro Mani

Le photographe Marc Brester et le journaliste Vivian de Gier savent lire et écrire l'un avec l'autre - littéralement. En tant que partenaires de crime, ils parcourent le monde pour divers médias, pour des critiques de la meilleure littérature et des entretiens personnels avec les écrivains qui comptent. En avance sur les troupes et au-delà de l'illusion du jour.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais