Meteen naar de inhoud

Mooie alinea over cultuur in de troonrede. En goed nieuws voor de bieb.

“Een goed voorbeeld van de manier waarop de regering die kracht van onderop wil stimuleren, is via cultuur. Cultuur confronteert, inspireert en overbrugt tegenstellingen. Van festivalterrein tot concertgebouw, en van museum tot muziekschool. Daarom blijft het kabinet bevorderen dat mensen kunnen genieten van cultuur, bijvoorbeeld met de Cultuurkaart voor jongeren. Ook wil het kabinet de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten.”

Koester deze woorden, uitgesproken in de Troonrede van 2023. Na jaren waarin het woord kunst of cultuur niet eens te horen was, of alleen in een niet-kunstzinnig verband klonk, is daar – na 2020 opnieuw – een complete alinea. Staatssecretaris Gunay Uslu glom terecht van trots. Dit mag een klein hoogtepunt heten in een van de kortste carrières van een bewindspersoon op cultuur. We zullen haar nog gaan missen.

92 miljoen erbij

51,7 miljoen nu, en 58 miljoen vanaf 2025 erbij voor bibliotheken in elke gemeente, plus 34 miljoen voor een eerlijker beloning van werkers in de kunstsector. Dat eerste is mooi, het tweede een heel klein doekje voor heel veel bloeden. De achterstanden zijn zo groot dat structureel het dubbele pas echt iets zou uitmaken. Het alternatief hangt de sector nog altijd boven het hoofd: productievermindering.

Misschien is er nog iets anders mogelijk. Jeroen Bartelse, voorman van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en koepel Kunsten ’92, legde gisteren op een congres in TivoliVredenburg nog uit dat het hele proces van subsidieaanvragen en -beoordelingen, plus alle beroepsprocedures, elk jaar 100 miljoen euro kost. Subsidiegeld dat nodig is om subsidie te kunnen krijgen. Dat moet anders kunnen.

We weten nog niks

Wat het gaat opleveren? Mogelijk dat het nog een jaartje goed gaat met de bibliotheken en de jongerenkaart. Wie er volgend jaar de Troonrede dicteert, gaan we met zijn allen bepalen op 22 november, een dag voor de behandeling van de huidige begroting Cultuur op 23 november.

Tot die tijd bevinden we ons in ‘limbo’. We weten nog niets van de plannen van Omtzigt, we zien een onhaalbaar iets-voor-alles verlanglijstje van BBB, dus twee van de partijen die alle kans hebben onze cultuur voor de komende jaren te bepalen, hebben geen idee.

Vooralsnog kunnen we nog eens kijken naar een miljoenennota met daarin bedragen voor cultuur die er mooi uitzien. En ondertussen ons hart vasthouden, tussen alle visiedocumenten, actieberichten en lobbystukken door. Welke partij gaat straks de plannen schrijven voor een nieuw bewindspersoon op cultuur?

Alles over de miljoenennota vind je hier (nieuwsbericht) en hier (de cijfers).

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands