Meteen naar de inhoud

Krachtige en ontroerende roman over de prijs van vrijheid van Najat el Hachmi

Rauw en ontroerend is de nieuwe roman van de Catelaans-Marokkaanse schrijfster Najat el Hachmi, Maandag zal er van ons gehouden worden. Een indrukwekkend verhaal over de betekenis van ware vrijheid, en de prijs die je daarvoor moet betalen.

‘Maandag, maandag, maandag… Maandag zullen we anders zijn. Maandag zal er van ons gehouden worden.’ Elke week probeert de jonge vrouw Naïma haar leven te beteren: nog gehoorzamer te zijn, nog slanker te worden, nog ijveriger te zijn en harder te werken. Proberen te zijn wie ze moet zijn, in plaats van wie ze is. ‘Maandag zullen we passen in alle modellen die we voorgeschoteld krijgen.’

Sociale controle

In de strenggelovige omgeving waarin ze opgroeit, als ‘de dochter van Muh’ zoals haar vader wordt genoemd, zijn dat er nogal wat. Vrouwen verlaten het huis uitsluitend om een boodschap te doen en wijden zich verder aan de kinderen en het huishouden. Ze ruimen de rommel op die vader en zoons achterlaten. De sociale controle op vrouwen is gigantisch, en van kinds af aan krijgen meisjes ingepeperd dat hun lichaam iets zondigs is, en seksualiteit en begeerte gevaarlijk en verdorven. Een haat-liefde-relatie met haar lichaam krijgt Naïma zo met de paplepel ingegoten.

Maar een nieuwe vriendin zet haar wereldbeeld op losse schroeven. Deze jongedame – de vertelster noemt haar hartsvriendin alleen ‘jij’ – onderwerpt zich niet aan de religieuze en maatschappelijke normen; zij wil werken, droomt van een eigen kapsalon en een huwelijk gebaseerd op liefde en gelijkwaardigheid. Voorzichtig begint ook in Naïma het verlangen naar een ander leven zich te roeren: ze wil studeren en schrijver worden.

De Catelaans-Marokkaanse schrijfster Najat El Hachmi ©Xavier Torres-Bacchetta

Door zelf een echtgenoot te kiezen, ontsnappen ze aan uithuwelijking; ze trouwen jong en krijgen allebei al snel een kind. Maar wat op vrijheid leek, blijkt oude wijn in nieuwe zakken: ook hun ‘moderne’ echtgenoten voeren geen klap uit, terwijl hun vooruitstrevende vrouwen zich niet alleen binnenshuis maar nu óók nog buitenshuis een slag in de rondte werken om het geld binnen te brengen.

De prijs die ze betalen voor hun verlangen naar de vrijheid om zichzelf te mogen zijn, is hoog: uitsluiting uit hun familie, gebroken gezinnen, diepe eenzaamheid. Terwijl ‘het enige wat we wilden was dat men van ons hield. Gewoon, zoals we waren.’

Najat el Hachmi schreef een krachtige en ontroerende roman over vrijheid, en over hoe we worden bepaald, aangestuurd en gevangengehouden door aloude mechanismen, conventies en (waan)ideeën. Welke kleur, achtergrond of voorkeuren je ook hebt, Maandag zal er van ons gehouden vertelt een belangrijk verhaal voor iederéén.

Najat el Hachmi, Maandag zal er van ons gehouden worden (286 p.), Meulenhoff, € 23,99.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands