Aller au contenu

Beau paragraphe sur la culture dans le discours du trône. Et bonne nouvelle pour la bibliothèque.

“Een goed voorbeeld van de manier waarop de regering die kracht van onderop wil stimuleren, is via cultuur. Cultuur confronteert, inspireert en overbrugt tegenstellingen. Van festivalterrein tot concertgebouw, en van museum tot muziekschool. Daarom blijft het kabinet bevorderen dat mensen kunnen genieten van cultuur, bijvoorbeeld met de Cultuurkaart voor jongeren. Ook wil het kabinet de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen terugbrengen, als plek waar mensen kunnen lezen, leren en elkaar ontmoeten.”

Koester deze woorden, uitgesproken in de Troonrede van 2023. Na jaren waarin het woord kunst of cultuur niet eens te horen was, of alleen in een niet-kunstzinnig verband klonk, is daar – na 2020 opnieuw – een complete alinea. Staatssecretaris Gunay Uslu glom terecht van trots. Dit mag een klein hoogtepunt heten in een van de kortste carrières van een bewindspersoon op cultuur. We zullen haar nog gaan missen.

92 millions ajoutés

51,7 miljoen nu, en 58 miljoen vanaf 2025 erbij voor bibliotheken in elke gemeente, plus 34 miljoen voor een eerlijker beloning van werkers in de kunstsector. Dat eerste is mooi, het tweede een heel klein doekje voor heel veel bloeden. De achterstanden zijn zo groot dat structureel het dubbele pas echt iets zou uitmaken. Het alternatief hangt de sector nog altijd boven het hoofd: productievermindering.

Misschien is er nog iets anders mogelijk. Jeroen Bartelse, voorman van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en koepel Kunsten ’92, legde gisteren op een congres in TivoliVredenburg nog uit dat het hele proces van subsidieaanvragen en -beoordelingen, plus alle beroepsprocedures, elk jaar 100 miljoen euro kost. Subsidiegeld dat nodig is om subsidie te kunnen krijgen. Dat moet anders kunnen.

Nous ne savons encore rien

Wat het gaat opleveren? Mogelijk dat het nog een jaartje goed gaat met de bibliotheken en de jongerenkaart. Wie er volgend jaar de Troonrede dicteert, gaan we met zijn allen bepalen op 22 november, een dag voor de behandeling van de huidige begroting Cultuur op 23 november.

Tot die tijd bevinden we ons in ‘limbo’. We weten nog niets van de plannen van Omtzigt, we zien een onhaalbaar iets-voor-alles verlanglijstje van BBB, dus twee van de partijen die alle kans hebben onze cultuur voor de komende jaren te bepalen, hebben geen idee.

Vooralsnog kunnen we nog eens kijken naar een miljoenennota met daarin bedragen voor cultuur die er mooi uitzien. En ondertussen ons hart vasthouden, tussen alle visiedocumenten, actieberichten en lobbystukken door. Welke partij gaat straks de plannen schrijven voor een nieuw bewindspersoon op cultuur?

Alles over de miljoenennota vind je ici (nieuwsbericht) en ici (de cijfers).

La presse culturelle fonctionne différemment. C'est toi qui décides de la valeur de cette histoire !

C'est bien que tu aies lu jusqu'ici. Tu lisais déjà à l'heure qu'il est histoires de cet auteur. Montre ton appréciation avec un petit don!

don
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Souvent, les journaux et les autres médias, anciens et nouveaux, n'ont ni la place ni le temps pour cela. Culture Press veut offrir cet espace et ce temps, et nous voulons qu'il en soit ainsi pour tout le monde. Que tu sois riche ou pauvre. C'est pourquoi nous voulons que ce site reste gratuit autant que possible. Cela coûte de l'argent, beaucoup d'argent. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme vous, nous pouvons continuer à exister et nous rendre compte de l'importance que les lecteurs nous accordent. De plus, nous pensons que c'est la meilleure façon possible de garder un journalisme indépendant. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 : grâce aux lecteurs qui s'approprient ainsi un peu ce lieu indispensable !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais