Meteen naar de inhoud

Urmie Plein wint Colombina voor haar rol in Ik zeg toch Sorry 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september j.l. is bekendgemaakt dat Urmie Plein voor haar rol in Ik zeg toch sorry de Colombina heeft gewonnen. De Colombina is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol heeft vertolkt. De jury over haar rol in Ik zeg toch sorry.: “In haar spel toont zij de gave om de stemlozen een stem te geven. Ze houdt een indrukwekkende monoloog, die de jury diep wist te raken.”

“Deze voorstelling heeft voor mij een diepe betekenis. Ik ben trots dat ik mijn voorouders op deze manier een stem geef.”
– Uit het dankwoord van Urmie Plein

Ik zeg toch sorry is een coproductie van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt. De voorstelling ging in juni 2022 in première en is tot en met begin september te zien in de Nederlandse theaters.

Over de voorstelling

In Ik zeg toch sorry,  een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit, komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Want al snel blijkt dat de acteurs niet altijd raad weten met het standpunt van hun personage, laat staan met de mening van hun collega’s. Wat betekent het om anno 2023 ‘sorry’ te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?

Ik zeg toch sorry van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt was in 2022 tijdens het Oerol Festival Terschelling en in de Nederlandse theaters te zien. De voorstelling trok volle zalen en kreeg lovende kritieken. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

De voorstelling gaat niet alleen over 1 juli 1863, de dag waarop slavernij officieel werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, maar ook over hoe deze pijnlijke geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden is de voorstelling opnieuw te zien in de Nederlandse theaters. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het slavernijverleden.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands