Meteen naar de inhoud

Nicole Kaandorp wint NK Poetry Slam 2023

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Nicole Kaandorp is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023 geworden. Na voorrondes in het hele land stonden acht poetry slammers op zaterdagavond 23 september op de 21e editie van het NK Poetry Slam, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Nicole nam het in de finale battle op tegen Eelco Couvreur en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.

Tijdens de grote finale van het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg, namen acht woordkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar op: Kylie Lyandra, Yanaika Zomer, SorayaSpeaking, Sven Vek, Eelco Couvreur, Hava Güveli, Nicole Kaandorp en Sander Ausems. Zij verzekerden zich van een plek in de finale door op 13 september de halve finale van het NK Poetry Slam te winnen. Nicole Kaandorp mag zich na vanavond Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023 noemen, neemt de Gouden Vink wisseltrofee mee naar huis en wint €1000. De tweede plaats was voor Eelco Couvreur, die met een prijs van €250 naar huis ging.

Het publiek bepaalt

De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen maar ook het het publiek voor zich zien te winnen. Het publiek bracht hun stem uit door zo hard mogelijk te applaudisseren en joelen voor de favoriete poetry slammer. De jury bestond dit jaar uit Eva van Manen, Iduna Paalman en Seckou Ouologuem. De presentatie was in handen van Benzokarim en Sophia Blyden.

De jury over Nicole Kaandorp

Na een eerste ronde, waarin alle slammers individueel hun kunsten vertoonden, en een tweede ronde met nog vijf deelnemers, bleven Nicole en Eelco over in de finale. De jury over Nicole en de laatste battle: Iduna Paalman: “Dit was een heerlijk huwelijk, waarin de partners zeer aan elkaar gewaagd zijn. Ze gaan niet battelen zeggen ze, maar zetten elkaar toch zeer liefdevol in de hoek. Nicole nog net iets venijniger, iets zangeriger, net als een, ja.. winnaar!”  Eva van Manen: “Je zachtheid gooide je als een dekentje over het vuur dat Eelco in de tweede ronde gooide en met zo’n overheersende zachtheid deed je zo ‘shhhhh'”.
Na het juryadvies kreeg Nicole de meeste stemmen van het publiek, via de applausmeter.

Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma’s in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren keren vaker terug in haar werk, evenals opsommingen en heldere details. Ze won de voorronde van Poetry Slam Vrijburcht.

21e Editie

Het NK Poetry Slam beleefde dit jaar haar eenentwintigste editie. In deze verbale bokswedstrijd strijden aanstormende dichters om wie de beste beeldspraak, de mooiste metaforen en de voortreffelijkste voordracht heeft. Het draait zowel om inhoud als om performance. Maar het belangrijkste voor de poetry slammers is om het publiek enthousiast te krijgen. Dichters en schrijvers Maxime Garcia Diaz, Lemuel de Graav, Ellen Deckwitz, Daan Doesborgh en Carmien Michels bewezen hun talent eerder al op het NK Poetry Slam. De finale is traditiegetrouw onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht), dat van 23 september t/m 7 oktober plaatsvindt in Utrecht.
https://ilfu.com/agenda/nk-poetry-slam-2023

ILFU – International Literature Festival Utrecht

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema’s van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU) en programma’s voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam. De Nacht van de Poëzie vormt jaarlijks de feestelijke afsluiting van het festival.

Bekijk het hele programma op www.ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands