Meteen naar de inhoud

Utrecht is een warm bad voor wie van verbeelding houdt, dankzij #ILFU

113 decibel. Dat is wat de uitgelaten zaal voor elkaar wist te krijgen bij Nicole Kaandorp (geen familie van Brigitte, maar minstens zo veel talent) in de Pandora. Het gebeurde in de eerste ronde van de halve finale in de NK Poetry Slam 2023, de officieuze opening van het Internationale Literatuur Festival Utrecht, dat we in het Engels ILFU noemen. Fris volk, twintigers en dertigers, die kijken naar ander fris volk, de jongste 19, dat zichzelf naar de overwinning probeert te dichten.

Overtuigende winnaar

Kaandorp was een overtuigende winnaar met een flinke fietslengte voorsprong op de concurrentie, al kwam de nummer twee, Eelco Couvreur, nog even dicht in haar buurt. In de finale had hij geen verweer tegen de verrassende tactiek van Kaandorp. Haar liefdesbombardement sloeg hem alle wapens uit handen.

Een zaal hoger, in de Herz, speelde Meral Polat de sterren van de hemel, eronder stond een tientallen meters lange, dubbele rij voor een handtekening van Maggie Nelson. Genoeg reden om blij te worden van TivoliVredenburg, het gebouw als een festival dat Utrecht zichzelf cadeau heeft gedaan, en verbijstering te voelen over hoe die stad mede dankzij dat gebouw een literatuurfestival krijgt met de vibe van een popfestival.

De Droom van F. Starik

Er is natuurlijk meer. Zondagmiddag ging de droom van de te vroeg vertrokken dichter F. Starik in vervulling: 1000 dichters trekken de komende dagen door het land om hun woorden overal te laten klinken, tot in de nagelstudio van Winschoten. Dat zijn de woorden van Babs Gons, die de duizendkoppige troepenmacht zondagmiddag op weg stuurde vanaf de levendige boekenmarkt op het Vredenburg, met dank aan de vrolijkste en jongste cultuurwethouder van Nederland, Eva Oosters. Die nog een mooi gedicht van Ingmar Heytze deed.

Voordragen blijft wel een dingetje voor dichtend (en schrijvend) Nederland. De gevestigde orde haat podiumpoëzie, en geeft de voorkeur aan beleesbrilde mompelaars die hun taalwonderen met tegenzin hardop voorlezen. Anderen gaan gedragen als op de kansel staan, en sommigen slaan een paar werkwoorden over om er dan hun versie van Spoken Word van te maken. Een literatuurfestival kan dan soms wel eens gaan lijken op een verlopen buurthuis waar alleen onversterkte singer-songwriters met tegenzin optreden.

Warm bad

Met Babs Gons als Dichter des Vaderlands kunnen we de komende twee jaar gelukkig zien hoe het ook anders kan. Als geen ander combineert zij virtuositeit in taal met een wiegende performance die, dankzij haar onmiskenbare charisma, niemand onberoerd laat. Zondagmiddag in de Herz was het haar feestje. Het was een warm bad. Drie van haar voorgangers waren erbij om haar tips te geven, en er een hart onder de riem bij te stoppen. Esther Naomi Perquin, Anne Vegter en Lieke Marsman deden elk op hun eigen manier zichzelf en hun opvolgster eer aan door te benadrukken hoe belangrijk het is om je niet door de verantwoordelijkheid van de functie klein te laten maken.

De ontmoeting tussen Lieke Marsman en Babs Gons was nog eens extra beladen door beider gezondheidstoestand. Lieke Marsman verloor wegens ernstige kanker een arm, Babs Gons kreeg kort voor haar inauguratie te horen dat de Kreeft ook haar in zijn scharen heeft genomen.

Pijnlijke uitglijder

Deze zondagmiddag in TivoliVredenburg kon moeilijk stuk, al wist de spreekstalmeester van dienst er nog wel een cringe-momentje van te maken toen ze stelde dat Babs Gons een dichter was die ‘kleuroverschrijdend´ was. Verwarrend, want het zou toch iets moeten zijn dat, als je de hele middag en al het werk van Gons erbij pakt, precies níet is waar het de komende tijd over zou moeten gaan. Althans, dat was onderwerp van levendige gesprekken na afloop.

Hoe dan ook, dankzij de benoeming van Babs Gons tot Dichter des Vaderlands kan het overwegend witte Nederlandse letterenlandschap eindelijk eens voelen hoe nodig we het hebben dat ook mensen die daar altijd buiten stonden hun stem kunnen laten horen.

Babs Gons bevestigde haar superioriteit door de pijnlijke uitglijder niet te beantwoorden. Ze zweeg. Op 113 decibel.

ILFU duurt tot en met 7 oktober. Inlichtingen.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands