Meteen naar de inhoud

‘Alva’. Onbekend toneelwerk van Vondel ontdekt

Dit was onze aprilgrap voor 2016. Dank voor het delen!

Tijdens verbouwingswerkzaamheden in het gebouw van de Stadsbank van Lening aan de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal is onlangs een manuscript opgedoken van een dichtwerk dat inmiddels door literatuurhistorici is toegeschreven aan Joost van den Vondel (1587-1679). Het betreft een ruwe, onvoltooide versie van een toneelstuk, getiteld ‘Alva’ en wordt gedateerd rond 1660. In die periode, de productiefste van Vondels leven, werkte de grootste dichter die ons land gekend heeft aan een aantal grote toneelwerken, waaronder Jephta en Koning Edipus.

alvaduim

Er was al een hekeldicht bekend van Vondel, gewijd aan Alva’s duim, die de Spaanse veldheer verloor tijdens het beleg van Antwerpen. Volgens Vondelkenner Ties Gerbrandi vertoont het nu ontdekte toneelstuk ‘Alva’ grote overeenkomsten met Edipus. Het heeft er dus alle schijn van dat Vondel heeft gewerkt aan een nieuw historisch stuk op basis van die oude Griekse mythe, zoals hij ook zijn bekendste meesterwerk Gysbrecht van Aemstel in eerste instantie baseerde op het verhaal van de val van het Griekse Troje, zoals beschreven door Vergilius in zijn werk De Aeniis.

In dit geval is plaats van handeling de Zuid Hollandse stad Brielle. De verovering van die stad door de Watergeuzen in 1572 markeerde een omslag in de Tachtigjarige Oorlog. In de overlevering heet het dat Alva op die dag zijn ‘Bril’ verloor. Datzelfde thema komt ook terug in de mythe van Oidipus, voor het eerst beschreven in de vierde eeuw voor Christus door de Grieks toneelschrijver Sophocles: nadat de koning van Thebe ontdekt dat hij zijn eigen moeder heeft gehuwd en tegen zijn weten in zijn vader heeft vermoord, steekt hij zijn ogen uit en verlaat hij het land.

Het tot nu toe onbekende meesterwerk van Vondel wordt vanmiddag gepresenteerd in de Stadsschouwbrug van Amsterdam, met een lezing waaraan onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma hun medewerking zullen verlenen.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands