Meteen naar de inhoud

Connie Palmen wint als derde vrouw Libris Literatuur Prijs 2016

Dit verhaal lees je gratis. Dankzij onze leden. En donateurs.
Doneer je mee?
Dat kan onderaan!

Connie Palmen heeft maandagavond 9 mei de Libris Literatuur Prijs 2016 gewonnen met haar roman Jij zegt het. In de lange geschiedenis van deze literaire onderscheiding, die in 1994 voor het eerst werd uitgereikt, is Palmen pas de derde vrouw die het geldbedrag van € 50.000 en een bronzen legpenning in ontvangst mocht nemen. Eerdere winnaressen waren Frieda Vogels (1994) en D. Hooijer (2008).

Elk jaar opnieuw klinkt er rondom de uitreiking van zowel de Libris Literatuur Prijs als de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) kritiek, omdat de grote onderscheidingen maar sporadisch aan een vrouw worden uitgereikt. Onder de 29 winnaars van de ECI Literatuurprijs waren zes vrouwelijke auteurs, bij de Libris is Connie Palmen de derde winnares sinds 1994. Dit jaar waren er geen Vlamingen genomineerd. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Adriaan van Dis met zijn roman Ik kom terug.

De roman Jij zegt het beschrijft de noodlottige relatie van het beroemde dichterspaar Ted Hughes en Sylvia Plath, die uitmondde in de zelfdoding van Plath. Daar waar in de werkelijkheid Hughes de dood van Plath in de schoenen werd geschoven, geeft Palmen in haar roman hem de kans de gebeurtenissen vanuit zijn perspectief uit de doeken te doen. Het is volgens de jury een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan’.

De andere genomineerden dit jaar waren Alex Boogers (Alleen met de goden), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is). Zij kregen ieder een geldbedrag van € 2500.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Gratis. Omdat we vertrouwen op donaties van lezers. Daarom: draag je ook bij?

donatie
Doneer

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands