heeft maandagavond 9 mei de Libris Literatuur 2016 gewonnen met haar roman Jij zegt het. In de lange geschiedenis van deze literaire onderscheiding, die in 1994 voor het eerst werd uitgereikt, is Palmen pas de derde vrouw die het geldbedrag van € 50.000 en een bronzen legpenning in ontvangst mocht nemen. Eerdere winnaressen waren Frieda Vogels (1994) en D. Hooijer (2008).

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
A Quattro Mani Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elk jaar opnieuw klinkt er rondom de uitreiking van zowel de Libris Literatuur Prijs als de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) , omdat de grote onderscheidingen maar sporadisch aan een vrouw worden uitgereikt. Onder de 29 winnaars van de ECI Literatuurprijs waren zes vrouwelijke auteurs, bij de Libris is Connie Palmen de derde winnares sinds 1994. Dit jaar waren er geen Vlamingen genomineerd. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Adriaan van Dis met zijn roman Ik kom terug.

De roman Jij zegt het beschrijft de noodlottige relatie van het beroemde dichterspaar Hughes en Sylvia Plath, die uitmondde in de zelfdoding van Plath. Daar waar in de werkelijkheid Hughes de van Plath in de schoenen werd geschoven, geeft Palmen in haar roman hem de kans de gebeurtenissen vanuit zijn perspectief uit de doeken te doen. Het is volgens de een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan’.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De andere genomineerden dit jaar waren Alex Boogers (Alleen met de goden), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is). Zij kregen ieder een geldbedrag van € 2500.

Foto bovenaan:
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top