Connie Palmen heeft maandagavond 9 mei de Libris Literatuur Prijs 2016 gewonnen met haar roman Jij zegt het. In de lange geschiedenis van deze literaire onderscheiding, die in 1994 voor het eerst werd uitgereikt, is Palmen pas de derde vrouw die het geldbedrag van € 50.000 en een bronzen legpenning in ontvangst mocht nemen. Eerdere winnaressen waren Frieda Vogels (1994) en D. Hooijer (2008).

A Quattro Mani

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van A Quattro Mani je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elk jaar opnieuw klinkt er rondom de uitreiking van zowel de Libris Literatuur Prijs als de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) kritiek, omdat de grote onderscheidingen maar sporadisch aan een vrouw worden uitgereikt. Onder de 29 winnaars van de ECI Literatuurprijs waren zes vrouwelijke auteurs, bij de Libris is Connie Palmen de derde winnares sinds 1994. Dit jaar waren er geen Vlamingen genomineerd. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Adriaan van Dis met zijn roman Ik kom terug.

De roman Jij zegt het beschrijft de noodlottige relatie van het beroemde dichterspaar Ted Hughes en Sylvia Plath, die uitmondde in de zelfdoding van Plath. Daar waar in de werkelijkheid Hughes de dood van Plath in de schoenen werd geschoven, geeft Palmen in haar roman hem de kans de gebeurtenissen vanuit zijn perspectief uit de doeken te doen. Het is volgens de jury een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan’.

De andere genomineerden dit jaar waren Alex Boogers (Alleen met de goden), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is). Zij kregen ieder een geldbedrag van € 2500.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.