De roman Jij zegt het, waarin Connie Palmen een stem geeft aan Hughes, won gisteren de Libris Literatuurprijs. Daar kun je uiteraard van alles van vinden. Misschien was een ander boek beter. Smaken en ’s verschillen.

In de op feiten en dagboeken, brieven en biografieën gebaseerde roman geeft  Palmen de dichter Ted Hughes een weerwoord. Een weerwoord op alle beschuldigingen dat door zijn vreemdgaan hij de dichteres Sylvia Plath tot zelfmoord heeft gedreven. Het resultaat is een roman die uitnodigt tot lezen van de gedichten van beiden, de brieven van Hughes en de dagboeken van Plath.

Dan ontstaat een diffuus beeld – precies wat Palmen probeerde op te roepen. En natuurlijk is zij zich goed bewust dat zij door het verhaal vanuit het mannelijk perspectief te vertellen een onwelkome draai geeft. Talloos zijn immers de hagiografieën van Plath waarin Hughes pure evil is.

De draai van Twan Huys, vooral bekend als de man die middels zijn College Tour de ‘intellectuele’ kijkcijfervariant op Ivo Niehe wil worden, is echter ronduit bizar. Palmens boek heeft hij overduidelijk niet gelezen. Laat staan iets van Hughes of Plath.

Wel vroeg hij Palmen of het opvallend is dat zo weinig vrouwen literaire prijzen winnen, en of de jury ‘barmhartig’ was opdat zij nu de kon winnen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Palmen bleef bewonderingswaardig kalm op Huys’ vraag met achterliggend idee: je hebt gewonnen omdat je een vrouw bent. Nee, nog erger: je hebt gewonnen omdat je een vrouw bent en wij als mannen vonden dat we een keertje barmhartig moesten zijn en toen kwamen we bij jou uit.

Nogmaals: bewondering voor de wijze waarop Palmen Huys keurig beantwoordde.

Wij zeggen daarom: Twan Huys wint de prijs voor de meest seksistische opmerking van 2016.

Foto bovenaan:
O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.
Scroll naar top