Meteen naar de inhoud

Sensitief en sprankelend: de prachtige nieuwe roman van Sholeh Rezazadeh is er een om niet te vergeten

Na haar geprezen en bekroonde debuutroman De hemel is altijd paars imponeert Sholeh Rezazadeh met haar tweede boek opnieuw. Ik ken een berg die op me wacht is een tedere, fijngevoelige en weelderige roman.

Verbluffend sensitief

Het is haast niet te geloven dat de van origine Iraanse schrijfster en dichteres Sholeh Rezazadeh (1989) pas sinds 2015 in Nederland woont. Haar taalbeheersing en manier van uitdrukken zijn verbluffend sensitief en sprankelend – en even weelderig als haar gulle verbeelding en waarnemingsvermogen

In haar nieuwe roman Ik ken een berg die op me wacht neemt ze de lezer mee in een wereld die zoveel kleurrijker en aandachtiger is dan ons aangeharkte, grijze en onverschillige Nederland. Daarvoor koos ze een gedurfd en geslaagd perspectief: de verteller van het verhaal is een rivier.

Aras is een bruisende, belangrijke stroom in een Noord-Iraanse bergstreek. Dieren en mensen komen er om te drinken, zich te wassen en hun zorgen van zich af te spoelen. In het bijzonder houdt Aras van Saray, een jonge vrouw die met haar nomadenstam de oevers van de stroom bevolkt. De mooie Saray, stralend als de zon en met een lach ‘knapperig als sneeuw op de top van een berg in het begin van de lente’, doet Aras bulderen van blijdschap.

Nomadenleven

Het nomadenleven is zwaar, maar ook rustig en in harmonie met de omgeving. Ze nemen slechts wat ze nodig hebben en danken daarvoor de natuur. Die ook bijzonder wreed kan zijn, dat weten ze als geen ander.

Ook zij merken dat de seizoenen veranderen. Er sterven meer vissen, de bergtoppen dragen elk jaar minder sneeuw, waardoor ook Aras opdroogt en verandert in een ‘oud litteken op het gerimpelde voorhoofd van de langzaam afstervende aarde’.

Steeds meer mensen, met name jongeren, trekken naar de stad, waar het leven makkelijker is, maar ook druk, lawaaierig en schraal. Dat blijkt wel uit het verhaal van Alma, een Nederlandse die haar Amstel tijdelijk heeft verlaten om Aras te bezoeken, de rivier waarover haar Iraanse oma dagelijks zingt. Het contrast tussen Alma’s wereld en die van Saray kon niet groter zijn.

Klein en groots

Kleuren, geuren, gevoelens – Razazadeh spreekt alle zintuigen aan en toont zich fijngevoelig en uitbundig in haar gebruik van metaforen. In dit land van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is haar beeldspraak dat voor sommigen wellicht een beetje té royaal. Maar hoe heerlijk is het om je even te laten meedrijven op de dromerige, weemoedige stroom van haar taal en te verblijven midden van haar hartveroverende personages. Een klein en groots verhaal, om niet snel vergeten.

Sholeh Rezazadeh, Ik ken een berg die op me wacht (188 p.), Ambo Anthos, € 21,99

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands