Meteen naar de inhoud

slavernijverleden

Tijdlijn van de Nederlandse periode in New York

Tentoonstelling over Nieuw Amsterdam vanuit Inheems perspectief 

Amsterdam Museum werkt samen met het Museum of the City of New York en oorspronkelijke bewoners van New York Vierhonderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat nu New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van… 

scenefoto door Sanne Peper

Reinout Bussemaker is de gedroomde JP in Aluins ‘Dit is van ons’

Je zal maar witte man zijn van zekere leeftijd. Sommigen van ons zijn het zo zat overal de schuld van te krijgen dat ze uit pure wanhoop PVV of erger hebben gestemd bij de laatste verkiezingen. Daarom is het goed dat toneelschrijver Erik Snel, zelf witte man van zekere leeftijd, een stuk heeft geschreven over het archetype van de Nederlandse… 

cover Ik Zeg Toch Sorry

‘Ik zeg toch sorry’ is nu een boek. Ga het lezen, met elkaar. 

“Luisteren, niet altijd begrijpen, maar proberen mee te gaan met (de zwarte) stemmen heeft ervoor gezorgd dat er mijns inziens een prachtige tekst aan de basis lag van de voorstelling Ik zeg toch sorry.” Als een kort voorwoord van een toneeltekst al zoveel betekenis heeft als dit citaat van Raymi Sambo, moet de tekst zelf nog wel veel meer bieden.… 

Urmie Plein door Johan Horst

Urmie Plein wint Colombina voor haar rol in Ik zeg toch Sorry 

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september j.l. is bekendgemaakt dat Urmie Plein voor haar rol in Ik zeg toch sorry de Colombina heeft gewonnen. De Colombina is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol heeft vertolkt. De jury over… 

Nationaal Archief, 1.05.12.02, inv. 154 (Bijschrift: Register op de Rekwesten tot den uitvoer van Slaven van het Jaar 1834-1835)

INDEXEN SLAVERNIJVERLEDEN ARUBA EN SINT EUSTATIUS ONLINE

Zoeken naar informatie over personen die in slavernij leefden op Aruba en Sint Eustatius is met het online plaatsen van twee indexen en bijbehorende scans van koloniale archieven eenvoudiger geworden. De indexen zijn vanaf 30 juni te doorzoeken op de website van het Archivo Nacional Aruba (ANA) en op de website van het Nationaal Archief. In de index Aruba: slavernij… 

De Maasdamme Collectie in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Foto Amsterdam Museum, Inez Agnese

Amsterdam Museum gratis toegankelijk tijdens Keti Koti-weekend – 1 en 2 juli

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden opent het Amsterdam Museum aan de Amstel het weekend van 1 en 2 juli gratis zijn deuren. Iedereen, jong en oud, kan dit weekend de vaste collectie en tentoonstellingen bekijken en deelnemen aan diverse activiteiten. Zo worden gratis Heri Heri-maaltijden uitgedeeld, rondleidingen gegeven, is er een concert in de tuin, en kunnen kinderen… 

Anne Fay Kops Bron: website DOX

Anne-Fays Reaspora maakt voelbaar hoe het slavernijverleden nog steeds in onze generaties doorettert

Ooit komt het wel goed met de diversiteit van het theater en het publiek dat erop afkomt. Donderdag 16 februari zat ik in het Haagse Theater aan het Spui in een zaal die gemiddeld 50 jaar jonger was dan het gemiddelde toneelpubliek en ook nog eens alle kleuren van de regenboog had. U raad het al: jongerentheater. Het theater waar… 

‘Ik Zeg toch Sorry’ maakt meesterlijk voelbaar wat een waanzin ons slavernijverleden is.  

Sorry zeggen schijnt moeilijk te zijn, als we de liedjes erover moeten geloven, en als we de tijd meten die Nederlandse regeringen ervoor nodig hebben. Maar sorry is ook heel makkelijk, als je bedenkt hoe vaak je niet opzij wordt gedrukt in de rij voor het een of ander, nadat er achter je het woord ‘sorry’ heeft geklonken, of –… 

Goud van de Gouden Koets afkomstig uit Suriname; Onbekende herkomst onderzocht door Amsterdam Museum, Vrije Universiteit Amsterdam en NICAS

Het Amsterdam Museum heeft samen met de Vrije Universiteit Amsterdam, Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) en Naturalis Biodiversity Centre onderzoek gedaan naar de herkomst van het goud van de Gouden Koets. Lang was onbekend waar het bladgoud waarmee de koets is verguld vandaan kwam. De samenstelling van het goud is in een uitgebreid onderzoek vergeleken met monsters uit Suriname en Zuid-Afrika.… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands