Ga naar de inhoud

interview

Enno Poppe is op zoek naar het elementairste deeltje van het drumstel #novembermusic

Het drumstel is het belangrijkste instrument van de popmuziek. De Duitse componist Enno Poppe, die opgroeide zonder popmuziek, heeft een fascinatie voor slagwerk. Tijdens November Music is dit jaar een nieuw werk te horen: Streik. Gecomponeerd voor 10 drumstellen. Ik sprak met de in 1969 geboren componist over dit werk en zijn inspiratie. Luister naar de podcast:  Wat me meteen… 

Guilherme Miotto: “Dans is een evolutie, geen revolutie” 

“We willen allemaal spelen, maar labels maken dat soms lastig. Dan ga je twijfelen over je kwaliteiten.” De Nederlandse en Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto (45) wil grenzen juist doorbreken en kunst voor iedereen toegankelijk maken. Donderdag 24 oktober is zijn dubbelvoorstelling ‘Unpunished Youth x Poles’ te zien op Festival Circolo in Tilburg. Guilherme Miotto is meer geïnteresseerd in wat ons… 

Anika Baines: “Burlesque en striptease zijn voor mij een machtsspel” #circolo

Ze ziet mensen soms afhaken als ze vertelt dat haar voorstelling geïnspireerd is door burlesque. “Ze hebben hier vaak bepaalde vooroordelen over en denken dat het ‘iets is wat alleen vieze mannen willen zien’.” Het blijft lastig om mensen te overtuigen om de eerste stap te zetten en een burlesque show te bezoeken, aldus Baines. De tweeëntwintigjarige Zuid-Afrikaanse houdt van… 

Wat als iedereen de baas is? Acrobaten vinden vertrouwen in collectief werken aan ‘Meander’

Het is muisstil in de studiozaal van Korzo in Den Haag. Op de tribune enkele tientallen toeschouwers, op het toneel een kluwen lijven, die schuifelend, zuchtend en in uiterste krachtsinspanning op, over, onder elkaar door glijdt, klimt, en balanceert. Indrukwekkend, sensueel ook, deze doorgaande beweging die niet van  applausmoment naar applausmoment rent, maar je juist ademloos laat volgen hoe het… 

‘Het verleden heeft een sterke invloed op het heden en de toekomst’. Juan Gómez Bárcena schreef een roman over de wereldgeschiedenis in een onbetekenend Spaans dorpje

Zelfs in een piepklein gehucht waar ogenschijnlijk niets te beleven valt, ligt de wereldgeschiedenis aan – of beter gezegd: onder – je voeten. In zijn bijzondere roman Het dorp van de herinneringen weeft Juan Gómez Bárcena (39) eeuwen aan verhalen door elkaar heen. ‘Ik vind het heerlijk om mezelf flink uit te dagen bij het schrijven.’ Meer koeien dan inwoners Een dorpje… 

Schrijver Javier Zamora ©Apollo Fields

Schrijver Javier Zamora vluchtte als kind moederziel alleen van El Salvador naar de VS: ‘Pas nu voel ik me soms gelukkig’

Op zijn negende reisde Javier Zamora (33) met hulp van mensensmokkelaars van El Salvador naar de Verenigde Staten, waar zijn ouders al enkele jaren woonden. Twee maanden lang had hij geen contact met zijn familie en wist niemand waar hij was. De diepe sporen die deze tocht naliet heelden pas twee decennia later, mede door het schrijven van zijn memoir Solito.… 

Joris Linssen, foto door Jerney Hakkenberg

‘Ik heb anderen nodig om tot bloei te komen.’ Zes levensinzichten van tv-presentator Joris Linssen

In zijn leven en werk maakt de bekende presentator Joris Linssen (1966) veel mee en ontmoet hij tal van bijzondere mensen. De levensinzichten die hij daarbij heeft opgedaan heeft hij gebundeld in zijn net verschenen boek Als je met de stroom meegaat, sta je wel stil. ‘Als je durft te kiezen voor avontuur, word je daarvoor beloond.’ Van risico’s nemen word… 

José Kuijpers en Helmert Woudenberg in Blind. Foto Jean Philipse.

‘Als iemand de leiding moet hebben, waarom de schrijver niet?’ Helmert Woudenberg en José Kuijpers spelen in regiedebuut ‘Blind’ van schrijver Lot Vekemans 

“Wat ik heel mooi vind, is dat Lot Vekemans, de schrijver, ziet en hoort hoe sommige teksten gewoon niet gaan, of het niet doen. Dat zou ik meer schrijvers gunnen.” Actrice José Kuijpers speelt samen met Helmert Woudenberg in het stuk Blind van Lot Vekemans. Op 22 oktober gaat het stuk in première bij het Brabantse gezelschap Matzer. Vekemans is… 

Sabine Maringer (screenshot podcast)

Wat de (circus)wereld kan leren van sekswerker Sabine Maringer #circolo2023

“Ik denk dat je dit idee van consent-cultuur kunt toepassen op families, vrienden, vrijetijdsgroepen, waar dan ook, als je wilt.” Op vrijdag 13 oktober 2023 opent het Tilburgse Circusfestival Circolo met een seminar in de gebouwen van de Fontys Hogeschool. Keynote speaker op dat seminar is Sabine Marringer. Zij komt met een speciale boodschap, zo kondigt ze aan: “Ik stuurde… 

screenshot uit de poscast. Links: Lucho Smit.

Lucho Smit is de nieuwe artistiek leider van Circusfestival Circolo: “Ons festival wordt nog meer een plek voor ontmoetingen tussen makers, studenten, publiek en de maatschappij.”

“Mijn accent, mijn hart ligt bij de mensen die met circus bezig zijn. Die wil ik dan ook centraal stellen.” Lucho Smit (1983) is sinds april van dit jaar artistiek leider van het Tilburgse circusfestival Circolo, dat op 13 oktober begint. Hij wil het festival, dat al vijftien jaar bestaat, nog meer dan nu al het geval is, midden in… 

De heilige maagd Maria als vrouw van vlees en bloed. Knap romandebuut van Dieuwertje Mertens

Van recensenten wordt wel gezegd dat ze eigenlijk zelf schrijver hadden willen zijn. Een cliché natuurlijk, maar misschien óók wel een beetje waar. Dieuwertje Mertens (1983), literair criticus van Het Parool, lacht bevestigend. “Ja, kijk, ik héb een boek geschreven, dus het is duidelijk dat ik óók auteur wil zijn. Maar niet in plaats van. Ik hou heel veel van… 

Schrijfster Laura Restrepo ©Elena Restrepo

‘De koningin van Saba was een migrant.’ ‘Lied van oude geliefden’: een rijke, boeiende en intelligente roman van Laura Restrepo

Het werk van de Colombiaanse schrijfster Laura Restrepo (73) is in Nederland lange tijd in de vergetelheid verdwenen. Met haar nieuwe, indrukwekkende roman Lied van oude geliefden maakt ze een welverdiende comeback. Dertien romans heeft ze al op haar naam staan. Toch is de Colombiaanse schrijfster Laura Restrepo, die grotendeels in Spanje woont, een tamelijk onbekende voor de meeste Nederlandse… 

‘Dit ben ik, luister naar me, kijk naar me!’ Openhartig interview met Erwin Olaf over leven, liefde en dood

Deze week overleed fotograaf Erwin Olaf, op 64-jarige leeftijd. Vlak voor zijn zestigste verjaardag interviewden we hem over zijn werk, zijn leven, de liefde. Olaf vertelde ook openhartig over zijn ziekte, hoe die hem dwong tot keuzes én hem milder maakte. ‘Ik zit in de verlenging,’ zei hij. En: ‘In mijn leven heb ik alles gedaan wat ik had willen doen.’… 

pr-beeld door David van Delden

Faizah Grootens: Corpus Criolla verrijkt moderne dans met onmisbare Caribische vibes op #TFBoulevard

“Ik selecteer dansers heel zorgvuldig. Ik doe geen audities. Ik geloof er niet in dat iemand zich moet bewijzen voor de anderen. Dus daarom doe ik er best lang over om te kiezen met wie ik wil werken.  Als ik die persoon kies, dan gaan we er 100% voor. No matter what.” Corpus Criolla is een fascinerende dansvoorstelling waarin Caribische… 

pr-beeld Desire

Podcast! Louis Janssens over ‘Desire’: ‘Het is fijn om persoonlijk te zijn, maar ik wil geen dagboektoneel maken, dus ik lieg ook heel vaak.’ #TFBOULEVARD

Louis Janssens is een jonge, ambitieuze theatermaker uit Vlaanderen. Met een reeks lovende recensies achter zijn naam lijkt hij zonder moeite zijn plek in de theaterwereld te hebben gevonden. Dit jaar is hij een prominente gast op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Zijn nieuwste stuk, ‘Desire‘, gaat op 3 augustus in première in de Verkadefabriek. De voorstelling belicht het delicate… 

Schrijver Richard Osinga ©Keke Keukelaar

Een puzzel met de tijd. Richard Osinga’s wrede maar ook liefdevolle nieuwe roman ‘Munt’

Sommige schrijvers staan op de voorgrond, anderen schrijven hun romans in de luwte. Richard Osinga (51) behoort tot die laatste categorie. Met elk boek wint hij aan zeggingskracht. Munt is de nieuwe loot aan de stam van zijn steeds interessanter wordende oeuvre. Die luwte was Richard Osinga zelf overigens op een gegeven moment wel iets té luw. Nadat zijn roman… 

Schrijfster Nhung Dam omarmt haar Vietnamese roots steeds meer. ‘Mijn achtergrond is óók een geschenk.’

Schrijfster en theatermaker Nhung Dam (38) probeerde zo Nederlands mogelijk te zijn, maar omarmt steeds meer haar Vietnamese roots. Want die maken haar juist uniek, beseft ze nu, en bieden een schat aan verhalen. Onder meer voor haar tweede roman, Definitie van liefde. Twee werelden Nhung Dam (38) groeide min of meer op in twee werelden. Haar wieg stond in… 

Auteursfoto - Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti over zijn nieuwe boek en hoofdpersoon: ‘Ik was eigenlijk een beetje verliefd op haar geworden’

In zijn nieuwe roman houdt de Italiaanse bestsellerauteur Niccolò Ammaniti (56) op geestige wijze de moderne mens een spiegel voor. Zijn hoofdpersoon, de echtgenote van de Italiaanse premier, is bang gechanteerd te worden met een seksvideo. “Ik weet niet of ik in zo’n situatie dezelfde moed zou hebben als zij.” Vertelplezier Met romans als Ik haal je op, ik neem je mee en Ik… 

still uit trailer Carmina Burana

Een Oekraïense Carmina Burana met een Amersfoorts tintje, dankzij Gerard Mosterd.

‘Carmina Burana is het eerste project in Oekraïne waar ik de vrije hand had om er echt iets heel anders van te maken. Ik hoefde niet een bestaande productie aan te passen, maar kon from scratch een heel nieuwe voorstelling maken.’ Gerard Mosterd (1964) heeft een lange carrière achter zich als danser en choreograaf. Nu is hij ook producent van… 

De Spaanse schrijver Fernando Aramburu ©Iván Giménez Tusquets Editores

Hoe zou ons leven eruitzien als we al bij geboorte wisten wanneer we doodgingen? Fernando Aramburu over zijn nieuwe roman ‘Het tellen van de dagen’

Met zijn vorige roman Vaderland veroverde de Spaanse auteur Fernando Aramburu de harten van lezers in heel Europa. De bestseller over de gevolgen van het geweld door de Baskische afscheidingsbeweging ETA, werd driemaal bekroond en HBO bewerkte het boek tot een televisieserie. Zijn nieuwe, Het tellen van de dagen, is een intiemer verhaal, over een man die besluit over een… 

Benefiet Oekraïne: Light and Darkness

Geen gemakkelijke opdracht in de dansvoorstelling Benefiet Oekraïne: Light in Darkness

Dansers zijn buitengewone wezens. Neem Vlad Detiuchenko en Veronika Rakitina. Vorig jaar gevlucht van Kyiv naar Den Haag, dansen ze nu allebei in de voorstelling van voorheen prima ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh. Ze reizen ermee van Den Helder tot Eindhoven, en organiseren eigenhandig de voorstelling op 21 maart a.s. Benefiet Oekraïne: Light in Darkness. Ik zocht de… 

scènebeeld door Kurt van der Elst

Zwangerschap regisseur Nina Spijkers was uitdaging Het Nationale Theater bij voltooiing van Coriolanus

“Dat ga ik Nina als eerste vertellen, dat na afloop de jonge vrouwen als eerste opstonden om te applaudisseren en yellen van enthousiasme voor onze Coriolanus.” Remco van Rijn, dramaturg bij Het Nationale Theater, spreken we na een try-out, net voor de première van Coriolanus op 18 februari. En Nina = Nina Spijkers, de oorspronkelijke regisseur van het stuk Wat… 

Bestsellerauteur Maria Dueñas schreef een vervolg over spionne Sira Quiroga: ‘Ze moest wel een beetje lijden’

Haar debuutroman Het geluid van de nacht, waarin de eenvoudige naaister Sira Quiroga uitgroeide tot spionne voor de Britse geheime dienst, werd tien jaar geleden een wereldwijde bestseller. Nu is de Spaanse schrijfster María Dueñas (58) met een nieuwe roman waarin ze Sira het vuur aan de schenen legt. ‘Ze moest wel een beetje lijden.’ Tweede deel Vanwege het enigszins… 

Erik Whien beweegt mee op de inclusiegolf, in dialoog

Directeur Alida Dors zet bij Theater Rotterdam in op inclusie. Wat betekent dit voor een 44-jarige witte regisseur met groot succes met een traditioneel publiek, zoals nu met ‘Verdriet is het ding met veren’? Een vraaggesprek. “Het theater van Erik Whien draait om de mens. Om het hoofd en alles wat daarin gebeurt. Elk mens heeft gedachten, in de geest… 

November Music presenteert Music Hub Night: ‘Deze samenwerking is écht iets Brabants.’ #novembermusic

FLEMMING, Remme, Nona, Sanne Rambags en Rianne Wilbers. Namen die voor inwoners uit Brabant niet onbekend zijn. Deze jonge artiesten werden in hun muzikale en persoonlijke ontwikkeling ondersteund door het programma Music Hub Brabant. In dit postmaster traject van één jaar tijd staat de ontwikkeling van tien jonge makers centraal. Elk talent volgt een op maat gemaakt ontwikkelingstraject en wordt… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands