Skip to content

Anything to get amateurs into the stands: money for 'Dance Gardens', local residents and the Concert Hall

PR photo of Zina takes the District, performed in Groningen last year

Ongeveer 8 miljoen Nederlanders doen iets met kunst. Ze hebben muziekles, macrameeën plantenhangers, verven borden of zetten kerstkaarten in elkaar. Maar ze spelen ook toneel, zingen in een koor, maken deel uit van een hiphopcrew of death metal-band. Dat deze beoefenaren van amateurkunst niet automatisch ook vaste bezoekers zijn van professionele kunst, is voor veel mensen een raadsel.

Het Fonds Cultuurparticipatie is in ieder geval opgericht om aan die scheefgroei wat te doen. Het geeft geld aan projecten waarin professionele kunstinstellingen samenwerken met amateurs. Dinsdag 11 januari 2010 maakte Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds, bekend over welke instellingen de in totaal 2,6 miljoen euro is verdeeld. Hij hield korte gesprekken met de vertegenwoordigers van grote instanties als Toneelgroep Amsterdam (goed voor 188.600 euro voor een project waarin amateurspelers begeleid worden door profs), Het Concertgebouw dat 130.000 euro ontvangt voor ‘Tempel zonder Drempel’ en het Holland Dance Festival dat 4 ton toucheert voor projecten waarin vooral jongeren worden gestimuleerd om te denken en praten over dans, en om het ook, in allerlei vormen, zelf te dopen, onder begeleiding van topchoreografen.

Naast die grote projecten zijn er relatief onbekende clubs die flink in de prijzen vallen. Opvallendst is het project ‘NV Verse Bekken’ van Jeugdtheaterhuis Zuid Holland. Dit in Gouda gevestigde instituut heeft al jaren een goede reputatie op het gebeid van theater door kinderen en jongeren, en krijgt nu 219.963 euro om uiteindelijk te komen tot de oprichting van een Nationaal Jongeren Gezelschap.

Het volledige overzicht van de gelukkigen en hun plannen vindt u hieronder.

Best of both worlds, tweede ronde

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)