Een week voor het einde van 2019 staat het ledental van Cultuurpers op bijna 150. Precies een jaar geleden was dat nog 40. Een groei van meer dan 300 procent is best wel bijzonder. We hebben dus aangetoond dat we er voor een sterk groeiende groep beslissers in de culturele sector toe doen. Zo goed dat ze graag bijdragen aan de instandhouding van het Cultureel Persbureau, dat op 1 januari 2010 officieel van start ging. Toen kregen we subsidie, om een verdienmodel te ontwikkelen. Dat lukte. Maar toen veranderde de wereld. Onze subsidie werd, samen met de basis van ons verdienmodel, in 2012 van de rijksbegroting geschrapt: de zware cultuurjaren onder de VVD waren begonnen.
Net als veel andere organisaties in de sector zijn we na het einde van de overheidsfinanciering moedig doorgegaan. Op eigen kosten (en die van onze levenspartners) en dankzij een paar samenwerkingspartners die net als wij bleven geloven in de noodzaak van een onafhankelijk journalistiek platform in de cultuursector. Over de ups en downs sindsdien komt als het goed is nog een leerzaam boek uit.
Down with the wall!
Feit blijft dat de groei in 2019 geheel te danken is aan het definitief kiezen voor journalistieke kwaliteit en het slopen van de betaalmuur. Tot begin 2019 hadden we immers een ‘blendle’-knop, wat betekende dat iedereen die een stuk van ons wilde lezen eerst een of meer dubbeltjes moest dokken en dan pas door mocht. Hoogst irritant, en het leverde ook nog eens veel te weinig op om al die irritatie bij jullie, onze lezers, te rechtvaardigen.
Sinds het einde van die betaalmuur draaien we daarom volledig op lidmaatschap en donaties, en daarmee gaat het steeds beter. Niet alleen de auteurs zelf, maar ook de lezers ervaren hierdoor een duidelijke band, en bovendien hoeven we niet te gaan voor het in internettijden zo verfoeide ‘clickbait’: van clicks kunnen we immers niet leven, van lezers die rechtstreeks hun waardering uitdrukken in een donatie wel.
The Top 5 (Best viewed).
En wat zijn dan de hits van 2019? We brengen je de Top 5, waarbij de bezoekcijfers allemaal flink boven de duizend, en aan de top zelfs richting de 3000 lagen:
Culture Council advisory committee chairman steps down: 'Nobody checks state museums anymore'
New arts plan cabinet-Rutte III: 25 million less arts supply. (But more happy artists)
No one in the art came up with a plan B. (Why the current chaos was caused by lobbyists)
All power to the city! Culture Council's opinion dissected into 9 opportunities and 10 threats
The top five (most donated).
De donatiemogelijkheid is echt actief geworden in de tweede helft van 2019. Veel van ‘hits’ uit dit jaar deden daar dus nog niet aan mee. Toch blijkt een interessant fenomeen: hoe persoonlijker en uitgesprokener het het artikel, hoe guller de giften. De donatie die lezers doen onderaan een artikel gaat rechtstreeks naar de auteur van dat artikel. De grootste donaties, soms meer dan 200 euro, werden gedaan via de algemene donatieknop op de website. Van dat bedrag kan de site worden gefinancierd en kunnen we op termijn meer zelfstandige opdrachten uitzetten.
Het gemiddelde donatiebedrag ligt overigens boven de 10 euro per gift. In totaal ontvingen we meer dan 1000 euro aan donaties. We danken de lezers voor hun gulheid!
Voor 2020 hopen we dat het nieuwe decennium start met nog meer leden, en nog meer donaties. Als lezer maak je het verschil. Op naar de 1000!