Boreaal aan de top: onze best gelezen berichten van 2019!

Een week voor het einde van 2019 staat het ledental van Cultuurpers op bijna 150. Precies een jaar geleden was dat nog 40. Een groei van meer dan 300 procent is best wel bijzonder. We hebben dus aangetoond dat we er voor een sterk groeiende groep beslissers in de culturele sector toe doen. Zo goed dat ze graag bijdragen aan de instandhouding van het Cultureel Persbureau, dat op 1 januari 2010 officieel van start ging. Toen kregen we subsidie, om een verdienmodel te ontwikkelen. Dat lukte. Maar toen veranderde de wereld. Onze subsidie werd, samen met de basis van ons verdienmodel, in 2012 van de rijksbegroting geschrapt: de zware cultuurjaren onder de VVD waren begonnen.

Net als veel andere organisaties in de sector zijn we na het einde van de overheidsfinanciering moedig doorgegaan. Op eigen kosten (en die van onze levenspartners) en dankzij een paar samenwerkingspartners die net als wij bleven geloven in de noodzaak van een onafhankelijk journalistiek platform in de cultuursector. Over de ups en downs sindsdien komt als het goed  is nog een leerzaam boek uit.

Weg met de muur!

Feit blijft dat de groei in 2019 geheel te danken is aan het definitief kiezen voor  journalistieke kwaliteit en het slopen van de betaalmuur. Tot begin 2019 hadden we immers een ‘blendle’-knop, wat betekende dat iedereen die een stuk van ons wilde lezen eerst een of meer dubbeltjes moest dokken en dan pas door mocht. Hoogst irritant, en het leverde ook nog eens veel te weinig op om al die irritatie bij jullie, onze lezers, te rechtvaardigen.

Sinds het einde van die betaalmuur draaien we daarom volledig op lidmaatschap en donaties, en daarmee gaat het steeds beter. Niet alleen de auteurs zelf, maar ook de lezers ervaren hierdoor een duidelijke band, en bovendien hoeven we niet te gaan voor het in internettijden zo verfoeide ‘clickbait’: van clicks kunnen we immers niet leven, van lezers die rechtstreeks hun waardering uitdrukken in een donatie wel.

De Top 5 (Best bekeken).

En wat zijn dan de hits van 2019? We brengen je de Top 5, waarbij de bezoekcijfers allemaal flink boven de duizend, en aan de top zelfs richting de 3000 lagen:

Tijdgeest en toeval laten zich niet vatten in een algoritme. Waarom een robot de muziekprogrammeur niet moet vervangen.

Voorzitter adviescommissie Raad voor Cultuur stapt op: ‘Niemand controleert de rijksmusea meer.’

Nieuw kunstenplan kabinet-Rutte III: 25 miljoen minder kunstaanbod. (Maar wel meer gelukkige kunstenaars)

Niemand in de kunst bedacht een plan B. (Waarom de huidige chaos is veroorzaakt door lobbyisten)  

Alle macht aan de stad! Het Advies van de Raad voor cultuur ontleed in 9 kansen en 10 bedreigingen

De top 5 (meest gedoneerd).

De donatiemogelijkheid is echt actief geworden in de tweede helft van 2019. Veel van ‘hits’ uit dit jaar deden daar dus nog niet aan mee. Toch blijkt een interessant fenomeen: hoe persoonlijker en uitgesprokener het het artikel, hoe guller de giften. De donatie die lezers doen onderaan een artikel gaat rechtstreeks naar de auteur van dat artikel. De grootste donaties, soms meer dan 200 euro, werden gedaan via de algemene donatieknop op de website. Van dat bedrag kan de site worden gefinancierd en kunnen we op termijn meer zelfstandige opdrachten uitzetten.

Lazarus in Nederlandse première: it’s Valentine’s Day!

‘Nogal wat ex-gelovigen hebben het kind met het badwater weggegooid: de muziek, de rituelen, de taal.’ Componist Daan Manneke wordt 80.

De keerzijde van Fair Practice: Kunstenbond in onmogelijke spagaat na ‘doorstart’ Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Als niemand met een Plan B komt… 

Tijdgeest en toeval laten zich niet vatten in een algoritme. Waarom een robot de muziekprogrammeur niet moet vervangen.

Het gemiddelde donatiebedrag ligt overigens boven de 10 euro per gift. In totaal ontvingen we meer dan 1000 euro aan donaties. We danken de lezers voor hun gulheid!

Voor 2020 hopen we dat het nieuwe decennium start met nog meer leden, en nog meer donaties.  Als lezer maak je het verschil. Op naar de 1000!

Foto bovenaan:

Over de auteur van dit verhaal:

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.


Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!