Meteen naar de inhoud

HOLLAND FESTIVAL ONLINE PROGRAMMA 2.0-2.0

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het Holland Festival presenteert van 11 tot en met 21 juni een online programma dat zo dicht mogelijk bij de kern en de essentie van het oorspronkelijke programma blijft, dat vanwege de coronacrisis is afgelast. Samen met artiesten van over de hele wereld die in het festival 2020 zouden optreden, is een alternatief online programma samengesteld. Het festivalthema, aangereikt door associate artist Bill T. Jones, is uitgebreid tot In pursuit of the we – in times of social distancing. De meer dan dertig bijdragen zijn te zien via www.hollandfestival.nl. Het volledige programma staat online op 9 juni.

Gedeelde ervaring

Juist nu we het moeten missen, wordt het belang van de gedeelde ervaring, door samen naar voorstellingen en concerten te kunnen kijken en luisteren, extra duidelijk. Precies daarom wil Holland Festival juni 2020 niet geruisloos voorbij laten gaan. De festivalorganisatie vroeg de makers van het fysieke festival een bijdrage te leveren aan Holland Festival online programma 2.0-2.0. In tien opeenvolgende dagen biedt het festival een proeftuin van theater, muziek, film en debat in verschillende digitale formats. Een lunchprogrammering en een avondprogramma met streamings, films, podcasts, videoclips, gesprekken en meer, worden aangekondigd door presentatoren Diane Matroos en Jesse Mensah. Het online programma is gratis toegankelijk, met de bedoeling een zo breed mogelijk publiek te verwelkomen.

Festivalthema

Het festivalthema In pursuit of the we blijkt op dit moment relevanter dan ooit en is toepasselijk uitgebreid tot In pursuit of the we – in times of social distancing. Danser, choreograaf en regisseur Bill T. Jones, associate artist van dit jaar, behoudt zijn prominente rol en ook online krijgt het publiek de kans hem beter te leren kennen. Zijn voorstelling Deep Blue Sea, waarvan de wereldpremière in New York door de pandemie afgelast werd, krijgt weerklank in drie delen waaronder een gecrowdsourced videoproject getiteld I know. Daarnaast lanceert het festival in samenwerking met Jones een interactief kunstenaarsportret, neemt hij (op afstand) deel aan een online paneldiscussie over ras, gender en (on-)gelijkheid, en geeft hij, in een programmaonderdeel in samenwerking met De Nederlandse Opera, een masterclass aan jonge muziektheatermakers.

Online

De actualiteit in de Verenigde Staten en de protesten in Minneapolis bewijzen de urgentie van Marc Bamuthi Josephs The Just & the Blind op wrange wijze. Joseph en componist Daniel Bernard Roumain gaan in een live gemaakte onlineversie van hun voorstelling in gesprek over institutioneel racisme, brengen live muziek en spoken word en tonen korte films en beelden uit de voorstelling. Sami Yusuf brengt samen met Capella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest exclusief via het Holland Festival een videoclip van een gloednieuw – op afstand opgenomen – nummer uit. Rayess Bek en Randa Mirza presenteren een video gebaseerd op Glory&Tears, de nieuwste show van hun band Love&Revenge. Het Vlaams-Nederlandse theatercollectief BOG. geeft een voorschot op hun taalcompositie TAL. met het praatprogramma TAL.kshow. Van Garin Nugroho is de film Memories of my body te zien, de Indonesische Oscarinzending in 2020 voor beste buitenlandse film.

Verder zal een registratie van Ben Frosts The Murder of Halit Yozgat in zijn geheel worden gestreamd, net als Susanne Kennedy’s Drei Schwestern. Het Orkest van de Achttiende Eeuw treedt op met de prijswinnende blokfluitiste Lucie Horsch. In deze concertregistratie, gemaakt in een lege zaal, is onder meer werk van Louis Andriessen, Bach en Mozart te horen.

Offline te bezoeken en podcasts

In het torentje van het Lloyd-hotel in Amsterdam is de geluidsinstallatie Longplayer, die het festival ook al in 2018 presenteerde, opnieuw te bezoeken. Bezoekers kunnen dagelijks, één voor één, een uniek fragment beluisteren van een compositie die in 1999 begon en duizend jaar duurt, gemaakt door de Britse componist Jem Finer. Tickets zijn hiervoor verkrijgbaar via de website van het Holland Festival. In dertig abri´s verspreid door de stad zullen kunstwerken te zien zijn van aan Holland Festival gerelateerde kunstenaars. Het Holland Festival neemt ook deel aan This evening’s performance has not been cancelled, een initiatief van Bergen Nationale Opera waarbij publiek telefonisch, één-op-één, in gesprek kan gaan met mensen die betrokken zijn bij geannuleerde operavoorstellingen in heel Europa: van zanger tot dramaturg, en van festivalmedewerker tot componist. Stephan Sanders presenteert voor weekblad De Groene Amsterdammer vijf podcasts waarin hij met kenners en critici van de uiteenlopende voorstellingen de diepte ingaat.

Dank

Het Holland Festival bedankt zijn financiers nadrukkelijk. De ruimhartige coulance en steun van een aantal onontbeerlijke partners, namelijk het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, Fonds 21, Ammodo, vele particuliere stichtingen en donateurs en mediapartner De Groene Amsterdammer stellen ons in staat dit online programma te realiseren.

Goed om te weten Goed om te weten
Het volledige online programma is vanaf 9 juni te vinden op de website van het Holland Festival: www.hollandfestival.nl

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands