Meteen naar de inhoud

Dit is waarom Cultuurpers bestaat – De meest gelezen verhalen van 2021.

Dit verhaal lees je gratis. Je kunt onderaan rechtstreeks doneren aan deze auteur.  Zo houden we onafhankelijke journalistiek over cultuur bereikbaar. (Liever ongestoord lezen? Word lid!

Dit zijn de verhalen die in 2021 de muisarmen en klikvingers in beweging brachten, en dat is precies het materiaal waaraan Cultuurpers zijn bestaansrecht aan ontleent. Het is de top tien van meest gelezen verhalen, in een jaar dat ruim 250.000 paginabezoeken werden afgelegd.

Angst en beven in de cultuursector: de schaduwzijde van de ’trickle down’

Ingrid van Frankenhuyzen deed onderzoek naar aanleiding van geluiden uit de sector dat makers onder het mom van ‘corona’ een minder faire deal krijgen dan de mensen van wie ze afhankelijk zijn. Wat ze aantrof was een best grote hoeveelheid beschamende situaties. Wat ze daarvan in het artikel kon gebruiken was het topje van de ijsberg: mensen willen niet on the record uit vrees voor hun verdere carrière. We komen dat vaker tegen.

Beste Hans Teeuwen, de kunst heeft niets te vrezen van saaie mannen.

Dat een man die zich profileert als ‘komiek’ zich niet aan dezelfde normen hoeft te houden als een journalist, als het gaat om eerlijkheid en nuance, is moeilijk te handhaven wanneer hij in filmpjes via grote platforms aperte leugens de wereld in stuurt, die soms zelfs bedreigend kunnen uitpakken voor betrokkenen. Meningen mogen, maar je moet je wel aan de feiten houden. Dat blijkt best lastig.

‘Je weet niet waar je aan toe bent.’ Niet-bezoekers van theater maken duidelijk waar het misgaat met de kunst #tfboulevard

Het marketingwoord ‘avontuur’ is niet het toverwoord om de zalen voor onbekend, aanstormend talent vol te krijgen. Dit bericht zorgde voor wat ophef, waarbij uiteindelijk de discussie werd uitgesteld tot het moment waarop theaterbezoek weer iets meer vanzelfsprekend wordt. If ever.

Een scene die je bijblijft in: Spectre. Een psalm als opwarmer voor seks.

Dit verhaal, van jaren geleden, duikt altijd op in de ‘meest gelezen’ rubriek wanneer James Bond op tv is, of wanneer het zondag is en mensen aan de Heere denken. Omdat er nogal vaak gegoogeld wordt op bepaalde woorden uit de kop. Het is nog niet bekend of mensen er daadwerkelijk meer psalmen door gaan zingen.

Over maskers, onzekerheid en schaamte: 8 levensvragen aan Karl Ove Knausgård

De interviews van A Quattro Mani zijn een constante factor in de aandacht van lezers op Cultuurpers. Mensen lezen ze graag, blijkt ook uit de gemiddelde duur die ze doorbrengen op deze artikelen.

Nerdpodcast #15 met Dick Zijp: ‘Humor volgt meestal de macht, en is daarin ook effectiever dan serieuze uitingen.’ 

De vraag was dit jaar opeens actueel: is humor nu rechts of links? Dick Zijp doet er onderzoek naar, en dat levert hem veel grappen op. Vaak ten koste van hem, maar hij kan ze zelf ook maken, blijkt. Een aangenaam gesprek in een van de best beluisterde podcasts van dit jaar.

Van ‘artistiek leider’ tot ‘adjunct directeur artistieke zaken’: wat is de functie van Josef Fuchs bij de Nederlandse Reisopera?

Sollicitatieprocedures in tijden van corona gaan niet vanzelf. Onvrede over het uitblijven van een nieuw markant gezicht bij de Reisopera, als opvolger van Nicolas Mansfield, leidde tot een stroom geruchten, waar we onderzoek naar deden.

Vergeet KLM en Booking: ook in de gesubsidieerde kunsten zijn de directeuren grootverdiener. 

Ingrid van Frankenhuyzen haalde zich met dit verhaal in 2020 veel woede op de hals. Net als in het verhaal dat dit jaar op 1 staat, gaat het om de grote inkomensongelijkheid in de cultuursector. Waarbij de buiten de CAO vallende zzp’er nog steeds de meest kwetsbare figuur is in een verder steeds beter in de slappe was zittende, gesubsidieerde sector.

‘Verdwenen talent en menskracht zullen cultuursector opbreken bij herstart in september’

Die mensen in kwetsbare posities verlaten vanwege de voortdurende onzekerheid steeds vaker voorgoed de cultuursector. Dat er nu afspraken worden gemaakt om de creatieve, ondersteunende zzp’er beter te beschermen, is misschien al te laat. Deze podcast heeft voorspellende waarde.

Stefan Hertmans: ‘Ik heb deze bekeerlinge uit de dood opgewekt’

Fijne interviews met grote schrijvers, en ook goed bereikbaar voor VO-scholieren. Dienstverlening van Cultuurpers, dankzij A Quattro Mani.


Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen