Skip to content

Amersfoortse topstukken voor museum Flehite

Het Amersfoortse museum Flehite heeft met steun van een oudheidkundige vereniging twee topstukken kunnen verwerven. Van Albert Fiks (1908-1945) werd het olieverfschilderij Stilleven met roos en anemoon (1933) en van Jakob Nieweg het ‘doek’ Dahlia’s in gemberpot (1917) aan de collectie toegevoegd. Beide schilderijen behoren tot hoogtepunten in de oeuvres van de Amersfoortse kunstenaars.

Jakob Nieweg (Hogebeintum 1877) werd opgeleid als predikant. Hij ‘stond’ onder andere in Ter Apel, Winsum en Spankeren. In 1914 verruilde Nieweg de kansel voor palet en penseel. In 1919 streek hij met zijn gezin in Amersfoort neer, waar hij tot zijn dood is blijven wonen. Hij groeide uit tot een centrale figuur in het Amersfoortse kunstleven.

Nieweg was een beschermeling van de beroemde kunstpedagoog H.P. Bremmer (onder andere de adviseur van Hélène Kröller-Müller). Nieweg was, net als Bremmer, een groot bewonderaar van Vincent van Gogh. Diens invloed is in veel van Niewegs werk herkenbaar.

Dahlia’s in gemberpot is een tegen een opvallend paarsblauwe achtergrond geschilderd bloemstilleven. De achtergrond is in ‘streepjesstijl’, de voorgrond realistisch geschilderd.

(foto: Ep de Ruiter)

Ontdekking Albert Fiks

Albert Fiks, zoon van een straatarme Duitse weduwe, groeide op in Amersfoort als pleegkind bij de familie Van Breda. Tot zijn achttiende signeerde hij zijn werken met ‘Bob van Breda’, daarna, bewust geworden  van zijn ware identiteit, met ‘Albert Fiks’.

Fiks, die op 37-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een verfvergiftiging, maakte een stormachtige stilistische ontwikkeling door. Hij werkte aanvankelijk realistisch, maar onder invloed van de moderne schilderkunst die hij met name in kunstenaarsdorp Laren leerde kennen, werden zijn composities almaar abstracter.

Stilleven met roos en anemoon wordt gerekend tot de sterkst geabstraheerde werken uit zijn oeuvre.

Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon. Foto: Ep de Ruiter
Albert Fiks: Stilleven met roos en anemoon.
Foto: Ep de Ruiter

In 2006 werd Albert Fiks herontdekt tijdens een opnamedag van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. In de tentoonstelling 30 jaar tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen (vanaf 19 april in Museum Flehite) behoort Albert Fiks tot één van de ruim honderd geëxposeerde ‘ontdekkingen’.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site where appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)