Eindhoven is om de twee jaar even het mekka van de experimentele electronica met de STRP Biënnale. In de Brabantse lichtstad kun je maar liefst negen dagen genieten van toonaangevende dance-acts. Daarnaast verkennen experimentele performances het snijvlak tussen film, kunst en technologie. Cultuurpers maakt alvast een voorselectie.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Hypnotische dansdeining

Het Britse Factory Floor staat met een voet in het verleden, maar kijkt muzikaal naar de toekomst. Hun minimale electronica is op het eerste gehoor schatplichtig aan de hedonistische sound die ontstond in het Manchester van de jaren tachtig, waar postpunk en house samenkwamen in een verslavende mix. Factory Floor hanteert een strenge monotonie met ritmische uithalen die je langzaam hypnotiseren en meesleuren in een auditieve deining. Hun eerste plaat werd al goed ontvangen en nu zijn ze op STRP te zien. Kom alvast in de stemming met het bedwelmende Fall Back.

Terugkeer van de originele Dance-coryfeeën

Het invloedrijke Underworld zette in de jaren negentig dance op de kaart met hun vernieuwende albums en de hit Born Slippy. Door een uniek geluid en met visuals overladen liveoptredens kregen ze al snel een reputatie als een van de grootste artiesten binnen het dance-genre. De band zal op het festival het cultalbum Dubnobasswithmyheadman integraal voor het publiek spelen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Psychedelische soundscapes

STRP heeft ook zijn vinger aan de pols wat nieuwe acts betreft. Van het altijd innoverende Warp-label zijn Chris Clark en Actress vertegenwoordigd, die afgelopen jaar opvielen met de albums Clark en Ghettoville. En dan zijn er de beklemmende soundscapes van The Gaslamp Killer. Zijn psychedelische muziek is een fascinerende vergaarbak van acid rock,  oosterse klanken en breakbeats die wegluistert als een exotische trip.

https://youtu.be/2PCdGwViVMM

En naast deze acts is er natuurlijk nog veel meer te beleven op STRP. Kijk voor het volledige programma op http://strp.nl/

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top