Skip to content

Uitmarkt

Paradiso debate 2018: Optimistic arts sector wants less supply and better pay

Minder aanbod van gesubsidieerde kunst is goed voor het land. Antoinette Laan, cultuurwoordvoerster van regeringspartij VVD, vindt dat al zeker 8 jaar. Zij stelde reeds in 2011, toen nog als wethouder in Rotterdam, dat ze niet begreep waarom kunstinstellingen op doordeweekse dagen open waren. Immers: iedereen was dan aan het werk en kon dus toch niet komen kijken. Luister hier… 

Art world says thanks for bike bell, but now wants pedal back too

That 10 million is officially in. The art world is doing its best to sound grateful. The employers in the performing arts, gathered in the NAPK, have sent Bussemaker a thank you. Because she is not cutting 300 million from culture, but only 290 million. The extra money raked together last year by various lobbyists and parties is now anchored in the... 

vvd'er Jeroen Hatenboer tijdens paradisodebat

VVD’er zegt sorry tegen kunstwereld tijdens #paradisodebat

‘We zijn destijds, onder invloed van de populisten, wellicht te ver gegaan in onze aanval op de kunstsubsidies.’ Dat verklaarde Jeroen Hatenboer, VVD’er en cultuurwethouder van de gemeente Enschede, tijdens het jaarlijkse Paradisodebat aan het einde van de Uitmarkt 2016. In het kader van de sorrycampagne van het huidige kabinet best een interessant voetnootje, en helemaal passend in de komende… 

Danshuis Amsterdam

Amsterdam wil wel, wil geen Danshuis. Rotterdam maakt een Danshuis

Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten zou het mooi vinden als er een centrale ‘bruisende dansplek’ komt in Amsterdam. Maar zo’n Danshuis is toch juist getorpedeerd? Het was opvallend: in de Inleiding Dans bij de toekenning van subsidies door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) voor de subsidietoekenningen 2017-2020 constateert men een ‘vurige behoefte’  voor een ‘danshuis’: een centrale plek voor ontwikkeling, productie en het… 

Dit zijn de winnaars, verliezers en nieuwkomers in de Amsterdamse kunsten

Het wil nog niet vlotten met de diversiteit in de Amsterdamse kunstwereld. Het Amsterdams Fonds voor de kunst, dat vandaag zijn subsidietoekenningen bekend maakte, wordt er een beetje moe van: “In de meeste disciplines merken de commissies op dat de culturele diversiteit van publiek, personeel en bestuur tegenvalt, evenals de inspanningen om daar verandering in te brengen. Buiten de gespecialiseerde organisaties waarvoor culturele diversiteit een core business is, zijn de ambities nog altijd niet groot, twee decennia cultuurbeleid op dit gebied ten spijt. Zijn de ambities er wel, dan lukt het organisaties niet altijd om er handen en voeten aan te geven. Er lijkt vaak sprake van een bepaald ongemak of ‘niet weten hoe’.”

Om dan maar met het goede nieuws te beginnen: Marmoucha groeit 398 procent ten opzichte van de vorige subsidieronde. De hoofdstedelijke producent en promotor van podiumkunsten op het gebied van Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse kunst en cultuur in Nederland werd in 2013 nog fors gekort, maar het Amsterdams Fonds voor de Kunst vond het werk van de afgelopen vier jaar zo goed, dat de subsidie dubbel en dwars is verdiend. In de nieuwe ronde toekenningen die op 1 augustus beken werd stijgen ze van 25.070 euro naar een ton, met de opmerking erbij dat ze wellicht niet zo ambitieus moeten zijn.

Minister is grumpy: culture budget more miserable than three years ago

There is turmoil in the performing arts. This is because Culture Minister Jet Bussemaker has implemented a couple of motions from the opposition. The minister has also ignored the advice of the Council for Culture for a more balanced budget distribution. So, after much agitation on social media, we received a letter on Friday 28 August 2015. From the festivals, addressed to the minister,... 

Loof de kunsten, mijn ziel! #Paradisodebat vooral geloofsbelijdenis, maar er is hoop

“Kunst gaat over de persoonlijke ontwikkeling. Het is niet dat fröbelen op de vrijdagmiddag”. Barbara Visser, kunstenaar en bestuurslid van de nieuwe Akademie van de Kunsten had een betoog dat feitelijk was, en kort kan worden samengevat. We kunnen van alles toeschrijven aan de kunst, maar laten we dat vooral niet doen. Kennisnemen van en experimenteren met smaak en creativiteit… 

A mirror from the bench: 12 much-needed lessons for cultural marketers

Since the Amsterdam Uitmarkt is no longer run by the Uitburo but by a separate foundation, things have become a tad more commercial. The folder-fair-with-bands that has become the national opening of the cultural season over the past decades has to. The government has found art scary for a while now, usual suspects are pulling out as sponsors, and malaise is hitting... 

Daan Roosegaarde for president? Alderman? Councillor?

Jet Bussemaker gelooft in Daan Roosegaarde. Dat bekende zij zondag 1 september tijdens het traditionele Paradiso debate. Ze bewondert zijn moed om het het ondenkbare te bedenken en zijn gedrevenheid om niet met opinies te komen, maar met voorstellen. Haar boodschap aan de kunstsector, wederom bijna voltallig aanwezig in Paradiso, was helder: hou op met klagen, ga wat doen.

Halbe Zijlstra: 'nothing to do with local arts policy'

Halbe Zijlstra is proud of his policy, and keen to come and tell it in front of the entire cultural sector. So on Sunday 26 August, he appeared on stage during the annual 'Paradiso Debate' to reiterate how well things had gone with the 200 million cut in the arts sector. He praised the resilience of the affected art world, and would be happy to do the same again.

Baldwin Live

On Wednesday 1 August 2012, the Performing Arts Fund will announce the results of the lottery that granting arts subsidies has now become. Huge cuts are looming: companies and creators that by now seemed to be a permanent part of the Dutch arts landscape will disappear. Exactly what it will look like, we know

De enige regeringspartij met een samenhangende visie op cultuur is de PVV, meldt Groen Links op het Paradisodebat.

Geluidsopname hier te beluisteren!

U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66.

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)