Meteen naar de inhoud

De enige regeringspartij met een samenhangende visie op cultuur is de PVV, meldt Groen Links op het Paradisodebat.

Geluidsopname hier te beluisteren!

U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Goed. 200 miljoen gaat het worden, als het aan de VVD ligt. Bijna een kwart van de totale kunstbegroting moet eraf, en dat vind de kunstwereld niet fijn. Zoals de VVD bij monde van woordvoerder Mark Harbers zei, moeten we dat geld vooral zoeken bij duurdere kaartverkoop en het opheffen van 2 orkesten. Wanneer we dit percentage van bijna 25% echter afzetten tegen wat de kaasschaaf van 18 miljard bezuinigen andere sectoren zou kosten, namelijk 8%, is de opwinding van de kunstwereld wel een beetje terecht.

Er zit iets een beetje scheef. Alleen, zo verwoordde Kunsten ’92-voorzitter en cultuurbobo Ad ’s Gravesande het bij zijn openingswoord van het Paradisodebat op 29 augustus 2010, het lijkt meer op een afrekening. De PVV heeft bij monde van Geert Wilders de aanval op ‘de’ elite geopend en ieder verzet is bij voorbaat zinloos. En Paradiso bevindt zich onmiskenbaar binnen de grachtengordel waar de populisten hun pijlen op gericht houden.

Nu dan, zelden was het traditionele Uitmarktdebat van de cultuursector in Paradiso dus zo levendig als op deze zondag, hoewel de onrust zich dit keer voor het grootste deel tussen de discussianten afspeelde, en niet tussen zaal en podium. Die zaal hield zich opmerkelijk rustig, en dat kwam misschien wel omdat de kunstwereld inmiddels heeft begrepen dat het klagen over geldgebrek niet meer helemaal ‘in’ is, anno 2010.

Wij hebben de zaak op twitter verslagen en we raden iedereen aan zijn in zijn twitterprogramma een zoekopdracht te starten naar ‘#paradisodebat’ om de live uitgezonden details van het spektakel nog eens mee te maken.

Wij hebben hier, ter lering ende vermaak, nog een geluidsfragment van het slot van het debat. U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Waarna onze zuiderburen bij monde van RphO-directeur Hans Waege nog even wat zout in de cultuurwonde strooien: kunstsubsidie staat in Vlaanderen niet ter discussie, omdat daarmee de Vlaamse taal en cultuur worden behouden, ook in de hoge kunsten. En dus zou de discussie in Den Haag, in die ‘diepe duisternis’, zoals Van Vroonhoeven het beschreef, eigenlijk over die zinsnede achter die Vlaamse komma moeten gaan.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands