Aller au contenu

C'est la raison d'être de Culture Press - Les histoires les plus lues de 2021.

Dit zijn de verhalen die in 2021 de muisarmen en klikvingers in beweging brachten, en dat is precies het materiaal waaraan Cultuurpers zijn bestaansrecht aan ontleent. Het is de top tien van meest gelezen verhalen, in een jaar dat ruim 250.000 paginabezoeken werden afgelegd.

Peur et tremblement dans le secteur culturel : la face cachée du "ruissellement".

Ingrid van Frankenhuyzen deed onderzoek naar aanleiding van geluiden uit de sector dat makers onder het mom van ‘corona’ een minder faire deal krijgen dan de mensen van wie ze afhankelijk zijn. Wat ze aantrof was een best grote hoeveelheid beschamende situaties. Wat ze daarvan in het artikel kon gebruiken was het topje van de ijsberg: mensen willen niet on the record uit vrees voor hun verdere carrière. We komen dat vaker tegen.

Cher Hans Teeuwen, l'art n'a rien à craindre des hommes ennuyeux.

Dat een man die zich profileert als ‘komiek’ zich niet aan dezelfde normen hoeft te houden als een journalist, als het gaat om eerlijkheid en nuance, is moeilijk te handhaven wanneer hij in filmpjes via grote platforms aperte leugens de wereld in stuurt, die soms zelfs bedreigend kunnen uitpakken voor betrokkenen. Meningen mogen, maar je moet je wel aan de feiten houden. Dat blijkt best lastig.

‘Je weet niet waar je aan toe bent.’ Niet-bezoekers van theater maken duidelijk waar het misgaat met de kunst #tfboulevard

Het marketingwoord ‘avontuur’ is niet het toverwoord om de zalen voor onbekend, aanstormend talent vol te krijgen. Dit bericht zorgde voor wat ophef, waarbij uiteindelijk de discussie werd uitgesteld tot het moment waarop theaterbezoek weer iets meer vanzelfsprekend wordt. If ever.

Une scène qui te reste en mémoire dans : Spectre. Un psaume en guise d'échauffement pour le sexe.

Dit verhaal, van jaren geleden, duikt altijd op in de ‘meest gelezen’ rubriek wanneer James Bond op tv is, of wanneer het zondag is en mensen aan de Heere denken. Omdat er nogal vaak gegoogeld wordt op bepaalde woorden uit de kop. Het is nog niet bekend of mensen er daadwerkelijk meer psalmen door gaan zingen.

Sur les masques, l'insécurité et la honte : 8 questions de vie à Karl Ove Knausgård

De interviews van A Quattro Mani zijn een constante factor in de aandacht van lezers op Cultuurpers. Mensen lezen ze graag, blijkt ook uit de gemiddelde duur die ze doorbrengen op deze artikelen.

Podcast nerd #15 avec Dick Zijp : 'L'humour suit généralement le pouvoir, et il est également plus efficace à cet égard que les expressions sérieuses.' 

De vraag was dit jaar opeens actueel: is humor nu rechts of links? Dick Zijp doet er onderzoek naar, en dat levert hem veel grappen op. Vaak ten koste van hem, maar hij kan ze zelf ook maken, blijkt. Een aangenaam gesprek in een van de best beluisterde podcasts van dit jaar.

De "directeur artistique" à "directeur artistique adjoint" : quelle est la position de Josef Fuchs au Netherlands Reisopera ?

Sollicitatieprocedures in tijden van corona gaan niet vanzelf. Onvrede over het uitblijven van een nieuw markant gezicht bij de Reisopera, als opvolger van Nicolas Mansfield, leidde tot een stroom geruchten, waar we onderzoek naar deden.

Oublie KLM et Booking : même dans les arts subventionnés, les réalisateurs gagnent beaucoup d'argent. 

Ingrid van Frankenhuyzen haalde zich met dit verhaal in 2020 veel woede op de hals. Net als in het verhaal dat dit jaar op 1 staat, gaat het om de grote inkomensongelijkheid in de cultuursector. Waarbij de buiten de CAO vallende zzp’er nog steeds de meest kwetsbare figuur is in een verder steeds beter in de slappe was zittende, gesubsidieerde sector.

La disparition des talents et de la main d'œuvre va briser le secteur de la culture lors de sa relance en septembre.

Die mensen in kwetsbare posities verlaten vanwege de voortdurende onzekerheid steeds vaker voorgoed de cultuursector. Dat er nu afspraken worden gemaakt om de creatieve, ondersteunende zzp’er beter te beschermen, is misschien al te laat. Deze podcast heeft voorspellende waarde.

Stefan Hertmans: ‘Ik heb deze bekeerlinge uit de dood opgewekt’

Fijne interviews met grote schrijvers, en ook goed bereikbaar voor VO-scholieren. Dienstverlening van Cultuurpers, dankzij A Quattro Mani.

La presse culturelle fonctionne différemment. C'est toi qui décides de la valeur de cette histoire !

C'est bien que tu aies lu jusqu'ici. Tu lisais déjà à l'heure qu'il est histoires de cet auteur. Montre ton appréciation avec un petit don!

don
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Souvent, les journaux et les autres médias, anciens et nouveaux, n'ont ni la place ni le temps pour cela. Culture Press veut offrir cet espace et ce temps, et nous voulons qu'il en soit ainsi pour tout le monde. Que tu sois riche ou pauvre. C'est pourquoi nous voulons que ce site reste gratuit autant que possible. Cela coûte de l'argent, beaucoup d'argent. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme vous, nous pouvons continuer à exister et nous rendre compte de l'importance que les lecteurs nous accordent. De plus, nous pensons que c'est la meilleure façon possible de garder un journalisme indépendant. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 : grâce aux lecteurs qui s'approprient ainsi un peu ce lieu indispensable !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

Étiquettes:

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais