Ga naar de inhoud

BEELDEND

Alles wat in musea, galeries, op rotondes en dorpspleienen staat, en boven bankstellen hangt. En Marina Abramovic

Over moeders, mannen en kinderen: Rineke Dijkstra ‘terug in Berlijn’ met tentoonstellingen op twee locaties

In de Berlinische Galerie is een grote tentoonstelling van Rineke Dijkstra te zien. Het geeft een beeld van haar als fotograaf die over de tijden heen kijkt. Voor haar persoonlijk is het een terugkeer naar Berlijn, waar ze eind jaren negentig op uitnodiging van de DAAD twee jaar lang woonde.

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings | Imagining the Future of Europe

Van 7 tot 9 november sluit The European Pavilion 2024: Liquid Becomings van espaço agora now af met een artistiek evenement in oost- en noord-Lissabon. Gedurende drie dagen staan in een multidisciplinair programma over de toekomst van Europa artistieke creatie en culturele reflectie centraal. Ee belangrijk onderdeel van het programma zijn dialogen tussen kunstenaars en wijkbewoners in Lissabon. Eén van… 

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings – Bootreizen op vier Europese rivieren van start

Kunstenaars verbeelden de toekomst van Europa Op 27 augustus is in Baja (Hongarije) de eerste van vier boten met een artistieke bemanning die deelnemen aan The European Pavilion 2024: Liquid Becomings de Donau opgevaren. Dit markeert de start van vier zeiltochten over vier Europese rivieren – de Donau, de Wisla, de Rijn en de Taag – die 11 landen doorkruisen… 

Kunstenaar Jonas Staal onderzoekt (neo)fascisme en eigen familiegeschiedenis

Staal is artist-in-residence bij KNIR in 2024 Kunstenaar en propaganda-onderzoeker Jonas Staal is in 2024 artist-in-residence bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). Hier zal hij gedurende drie maanden onderzoek doen naar de rol die familie speelt binnen het (neo)fascisme en onderzoekt hij zijn eigen familiegeschiedenis. Mussolini in de familie Onder de titel Mussolini in the Family stelt Staal de… 

Dacië, rijk van kosmisch sterrenstof

Een zaal vol prachtige blinkende gouden en zilveren objecten, van munten tot zwaarden. Met zoveel glimmende spullen wordt de ekster in mij wakker. Maar in plaats van goud neem ik kennis mee naar huis: inzicht in een cultuur die ‘vergeten’ is. Dacia – Rijk van goud en zilver in het Drents Museum is zo’n tentoonstelling waar ik met alle plezier… 

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings kondigt kunstenaars en vaarroutes van de boten aan

Op 29 juni maakten de curatoren en het consortium van The European Pavilion 2024: Liquid Becomings in Belgrado de deelnemende kunstenaars en de vaarroutes van de boten bekend. De kunstenaars zijn na een open oproep in maart 2024 geselecteerd om samen met de curatoren vier bootreizen te maken op vier Europese rivieren: de Donau, Wisla, Rijn en Taag. Elk team… 

Beeld uit Sisyphe. © Louis-Daniel Vallée

Hoor wat Maaike Muis meemaakte bij een man die zand verplaatst op het Holland Festival

Een van de minder bekende en dus verborgen juweeltjes van dit Holland Festival is te vinden in het Transformatorhuis van de Amsterdamse Westergasfabriek. In die ruimte is een enkele kunstenaar elke dag 6 uur lang bezig om 40 ton zand van de ene naar de andere berg te scheppen. Dat klinkt raar, maar wie erbij is, maakt iets heel bijzonders… 

Dit moét je zien tijdens kunstenspektakel Bosch Parade 

Tiende editie staat in het teken van onze hedendaagse demonen Op 20 juni gaat voor de tiende keer kunstenspektakel Bosch Parade van start. Vier dagen lang geniet je vanaf de oevers van de Dommel van negentien bijzondere werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. De drijvende en bewegende creaties staan in het teken van hedendaagse demonen.  Symbolisch zeilschip en voorgehouden spiegel… 

Bosch Parade, hét drijvende kunstenspektakel van Den Bosch, is jarig! 

In deze tiende editie verbeelden kunstenaars onze hedendaagse demonen Op 20 juni gaat voor de tiende keer hét theatrale en muzikale kunstenspektakel Bosch Parade van start. Drie dagen lang kun je vanaf de oevers van de Dommel genieten van drijvende, peddelende en zwemmende kunstwerken, midden in het historische centrum van ‘s-Hertogenbosch.  Fantasie en gekkigheid Met negentien drijvende en bewegende creaties… 

In 10e editie verbeelden (inter)nationale kunstenaars onze hedendaagse demonen

Op donderdag 20 juni gaat de Bosch Parade van start: hét theatrale en muzikale kunstenspektakel op de Dommel. Drie dagen lang kan het publiek vanaf de oever een stoet van zestien drijvende, peddelende en zwemmende kunstwerken beleven, midden in het historische centrum van ‘s-Hertogenbosch. De tiende editie staat in het teken van onze hedendaagse demonen. Fantasie, absurditeiten en verwondering Bosch… 

Verborgen verleden en nieuwe inzichten in ‘Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes’

Verborgen schatten. Net als andere musea herbergt het Groninger Museum veel objecten die het verdienen om tentoongesteld te worden. Interessante schilderijen, beelden of archeologische pracht waarvan de bezoeker niet op de hoogte is. Wie jarig is, trakteert. Het Groninger Museum viert zijn honderdvijftig-jarige bestaan met – onder andere – een tentoonstelling waarin je een kijkje achter de schermen krijgt. Objecten… 

Gemaakt met DALL-E via de prompt: 'A brave female knight fighting against diversity advocates in the form of dragons.'

Vrij Links strijdt tegen code diversiteit, zonder deugdelijke argumenten.

De vrije kunst is in gevaar. Dat beweert stichting Vrij Links tenminste. Het artikel gaat hardnekkig rond op facebook:  “Onvrije kunst is eigenlijk helemaal geen kunst.” Actrice Femke Lakerveld breekt in dit interview met journalist Joep van Ruiten een lans voor de vrije kunsten. Aanleiding is een manifestatie in Groningen, waarin een aantal sprekers zal optreden over de vraag of… 

Illustratie © Mart Veldhuis 1920x1080

Expositie Andermans schuld bij het NUT – Open huis en theatrale gesprekken op het Berlijnplein

Van woensdag 6 t/m vrijdag 15 maart vind je een bijzondere expositie in de studio van het NUT (Berlijnplein, Utrecht). Andermans schuld onderzoekt de wereld van schuld door de lens van de beeldende kunst.  Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft met geldproblemen te maken. Helaas komt hulpverlening vaak pas op gang als schulden al torenhoog zijn. In Andermans… 

campagnebeeld GvNH

FRANS HALS MUSEUM EN AMSTERDAM MUSEUM LANCEREN PORTRETWEDSTRIJD GEZICHTEN VAN NOORD-HOLLAND

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen die de diversiteit van Noord-Holland weergeven. Op maandag 5 februari 2024 gaat de portretwedstrijd van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum van start. Deze wedstrijd – die makers met en zonder ervaring oproept om inwoners van Noord-Holland vast te leggen – heeft het doel om de diversiteit van de provincie… 

In Museum Arnhem spookt Wilders door het hoofd

Onze beoogde minister-president wil bijna alle cultuursubsidies afschaffen. Alleen kunst die goed te begrijpen valt door ‘echte Nederlanders’ verdient nog financiële steun. Wilders richt zich op cultuursubsidies vanuit een ideologische achtergrond. Wie de tentoonstelling ‘Kunst in het Derde Rijk – Verleiding en afleiding’ in Museum Arnhem bezoekt, ontkomt er niet aan verontrustende vergelijkingen te zien. Wilders ziet kunst als een… 

De toekomst van het theater is flexibel. In gesprek met Huub Huikeshoven en Arjen Berendse over ´Wat is een goede zaal?’  

“Er is iets vreemds aan de hand. Gemeenten hebben geen geld om zo’n theaterzaal te bouwen of in te richten en gezelschappen hebben te weinig geld om producties te maken. Aan beide kanten schuurt het dus.” Huub Huikeshoven, opgeleid als binnenhuisarchitect, is werkzaam bij Theateradvies, een organisatie die adviseert over de inrichting en vormgeving van theaters. Daar blijkt het nogal… 

Marcel Duchamp, Public domain, via Wikimedia Commons

Duchamps pisbak zou van vrouwelijke kunstenaar zijn. Of stinkt het zaakje?

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu lijkt er toch tamelijk onomstotelijk bewijs te zijn geleverd dat Marcel Duchamp zijn urinoir-kunstwerk niet zelf heeft bedacht. Een boek dat komende maand verschijnt stelt dat de uitvinder van de ‘conceptuele’ kunst zijn ding jatte van de Duitse kunstenares Elsa von Freytag-Loringhoven.  Dat was op zich al een langer lopend… 

Volg Van Goghs voetstappen in Drenthe.

Op 11 september 1883 stapt Vincent van Gogh uit op het treinstation van Hoogeveen. Weg van de Den Haagse verstedelijking en terug naar de natuur. De schilder verblijft maanden in de omgeving van Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en gaat een dagje naar Zweeloo. Zijn periode in Drenthe gebruikt hij om tot rust te komen en om te experimenteren met thema’s, kleuren en… 

Hof Amersfoort

IN PERSPECTIEF 17: Vóór Amersfoort aan zee lag. (Kan een gemeente maar beter niet meer beginnen aan grootschalige nieuwbouw- of verbouwprojecten van kunstinstellingen?)

Nog steeds is Amersfoort aan Zee geen realiteit. De zeespiegelstijging laat wat langer op zich wachten. Intussen ligt de stad dus nog gewoon centraal in het land, met het grootste landelijke knooppunt voor treinverkeer, een gemiddeld inwonersprofiel, een historische binnenstad, een unieke opleiding voor beiaardiers, maar ook de ‘muziekfabriek’ in de Veerensmederij en de goed in recensies scorende kunsthal KAdE.… 

Beeld uit Rikkie en Slingertje

#Zomergasten 2023#5 was de drieënhalfde televisie-avond met Theo Maassen waarop vrouwen niet bestonden.

Leuk hoe dingen samenvallen, bij ‘Zomergasten’. Vorige week berichtte ik over de Rode Bank van de ontbijtshow van de BBC, en wat een martelwerktuig dat is. Zondag 20 augustus kwam een vrijwel exacte evenknie van die halfronde Rode Bank langs in Zomergasten met Kamagurka. Deze  Rode Bank stond in een Vlaams theater bij Johan Anthierens, die in zijn show ‘Bij… 

De Stilte: Een festival, première, dernière en zomer

Tijdens de 7e editie van het Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK) ging onze nieuwste voorstelling Voor de Draad Ermee in première en presenteerde we voor de laatste keer Mankind met Paul van Kemenade en Stevko Busch. Voor de Draad Ermee in première Op zaterdag 24 juni ging Voor de Draad Ermee in première in een volle zaal in het Chassé Theater!… 

beeld uit de film door David Hannan

Dankzij Wallworth op het Holland Festival nog een laatste blik omhoog werpen vanonder een stervende zee.

De koepel van het Planetarium van Artis is gemaakt voor sterren, het is geen blinkend Imax-doek. Dat de beelden in Coral: Rekindling Venus van Lynette Wallworth dus niet van het scherm spatten, is dan ook de bedoeling. Wallworth, een goede vriend en collega van ANOHNI, is dit jaar prominent aanwezig op het Holland Festival en maakte Coral, Rekindling Venus exclusief… 

Ed Atkins Foto door Kiasma

Poëtisch kleinood van Ed Atkins weet precies een snaar te raken

Dat hij liever geen nieuws hoort over het weer, maar dat er ooit mensen in leven waren die hij kende, en wat voor weer het toen was, daarover kan Ed Atkins het niet vaak genoeg hebben. Dus herhaalt hij die zin eindeloos. Een ‘loop’, dus, zoals we die kennen uit de muziek en de videokunst. Maar dan live uitgevoerd. Is… 

Lynette Walworth door Cassandra Hannagan

Lynette Walworth brengt empathische kunst. Dat is even wennen op het Holland Festival

Een TED Talk, maar dan niet een kwartier zoals die verspreidenswaardige ideeënorganisatie voorschrijft, maar anderhalf uur. In How To Live (After You Die) neemt de monumentale kunstenares Lynette Walworth je mee in een verhaal-met-lichtbeelden over de verleidingen van sektarisch geloof, dat via de Amazone en de Outback, over Donald Trump en langs de steppen van Mongolië eindigt in de grotten… 

Nelson Carrilho werkend aan het beeld Mama Baranka, zomer 1984. Foto collectie Nelson Carrilho

40 jaar na moord Kerwin Lucas Duinmeijer mini-expo over Mama Baranka | Amsterdam Museum presenteert kleine tentoonstelling rondom het herdenkingsbeeld van Nelson Carrilho

Het is deze zomer, op 20 augustus, 40 jaar geleden dat de vijftienjarige Antilliaanse Kerwin Lucas Duinmeijer werd vermoord. Zijn dood, vaak gezien als de eerste racistische moord in Amsterdam, leidde tot veel protesten én tot samenwerking tussen organisaties van migranten om de strijd tegen racisme aan te gaan. De in Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho maakte naar aanleiding van… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands