Meteen naar de inhoud

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings kondigt kunstenaars en vaarroutes van de boten aan

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op 29 juni maakten de curatoren en het consortium van The European Pavilion 2024: Liquid Becomings in Belgrado de deelnemende kunstenaars en de vaarroutes van de boten bekend. De kunstenaars zijn na een open oproep in maart 2024 geselecteerd om samen met de curatoren vier bootreizen te maken op vier Europese rivieren: de Donau, Wisla, Rijn en Taag. Elk team volgt zijn eigen route en gaat op zoek naar nieuwe manieren van samenzijn. Onderweg denken de artistieke bemanningen na over een betere, eerlijkere en duurzamere toekomst voor Europa, die voor iedereen rechtvaardig en overvloedig is.

De eerste boot vertrekt op 27 augustus op de Donau. De routes en deelnemende kunstenaars werden bekendgemaakt tijdens een boottocht over de Sava en Donau, die bij Belgrado samenvloeien. Tevens werden MOTILITY, Marija Balubdžić’ nieuw gecomponeerde themalied voor Liquid Becomings, en Four Rivers gepresenteerd, een serie textielschilderijen van Siniša Ilić geïnspireerd op de routes.

Reizend paviljoen

The European Pavilion 2024 is geen klassiek architectonisch gebouw of bouwwerk, maar een reis, een avontuur, een radicaal experiment. Liquid Becomings is een reizend paviljoen dat op zoek gaat naar Europa’s diverse gemeenschappen en pluriforme samenlevingen. Na het bevaren van de vier Europese rivieren zullen de artistieke bemanningen samenkomen in Lissabon voor een driedaags festival op 7-9 november 2024.

Liquid Becomings vindt zijn oorsprong in de symbolische rijkdom van water en benadrukt de vloeibaarheid van de Europese identiteit zelf. Het project voegt een onverwacht en innovatief perspectief toe aan het debat over Europa.

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings brengt kunstenaars en curatoren van 17 nationaliteiten samen. Het is een samenwerking van internationale organisaties onder leiding van de Nederlandse Stichting Pássaros en haar netwerk espaço agora now: Teatro Meia Volta (PT), MS Fusion (AU), United Artist Labor (SE), FLOW (PL), mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation. Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell en Olga Uzikaeva, met Agnieszka Brzezanska en Ewa Ciepielewska, zijn de curatoren van dit project.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars die deelnemen aan de residenties op de boten vertegenwoordigen een breed scala aan praktijken, waaronder beeldende- en podiumkunsten, schrijven, architectuur en design. De curatoren selecteerden kunstenaars met een grote interesse voor het ontwikkelen van hun artistieke praktijk in relatie met andere kunstenaars, om zo gezamenlijk ideeën over nieuwe verbeeldingen, alternatieve levenswijzen en speculatieve toekomsten te onderzoeken.

De bemanningen zullen vanuit een uniek verbonden perspectief het landschap, de elementen en de mensen die langs de rivieren leven verkennen. Deze reis is participatief en collaboratief. Elk team zal documentatie creëren die op het slotevenement in Lissabon en daarbuiten gedeeld zal worden, waaronder notities, tekeningen, films, soundscapes en registraties van interventies.

De geselecteerde kunstenaars zijn:

Donau

 • Jaka Škapin, performancekunstenaar, componist en onderzoeker
 • Katarina Popović, beeldend kunstenaar, producent en grafisch vormgever
 • Elodie Olson-Coons, schrijver
 • Elina Rodríguez, interdisciplinair kunstenaar en activist
 • Niels de Vries, beeldend kunstenaar

Wisla

 • Patryk Zakrocki, musicus, componist en tekenaar
 • Malgorzata Markiewicz, beeldend kunstenaar
 • Carola Uehlken, curator en kunstenaar-onderzoeker
 • Gosia Kępa, fotograaf
 • Marta Niedbał, interdisciplinair kunstenaar
 • Sophie Thun, fotograaf
 • Małgorzata Kuciewicz, medeoprichter van de onderzoeks- en ontwerpstudio CENTRALA

Rijn

 • Flavia Barbosa Pinheiro, choreograaf, onderzoeker, performer en opleider
 • Keli Freitas, toneelschrijver, regisseur en actrice
 • Isabel Soany, geluidskunstenaar en documentairemaker
 • Alicja Wysocka, beeldend kunstenaar
 • Romuald Krężel, podiumkunstenaar
 • Martin Schick, podiumkunstenaar, transformator, presentator, kritische stem, activist
 • Mette Sterre, interdisciplinair kunstenaar

Taag

 • Leila Chakroun, transdisciplinair onderzoeker
 • Bogdan Djukanović, beeldend kunstenaar
 • Neda Kovinić, kunstenaar
 • Pio Sebastian Torroja, lid en medeoprichter van m7red, een onafhankelijk netwerk van sociaal geëngageerde architecten en ruimtelijke planners
 • Viktor Vejvoda, kunstenaar

Korte biografieën van alle kunstenaars en van de curatoren zijn hier te lezen.

In totaal varen 37 onafhankelijke kunstenaars en curatoren mee op de boten of maken een werk in opdracht. Nog eens 17 onafhankelijke culturele medewerkers ondersteunen het project in verschillende hoedanigheden achter de schermen.

De vier routes

De vier reizen zullen 11 landen doorkruisen en een gezamenlijke afstand van 1.394 kilometer afleggen. Er zijn verschillende stops gepland, maar er blijft genoeg ruimte en tijd over voor onverwachte ontmoetingen langs de oevers. De curatoren geven met de vier thema’s “Ruïnes en Monsters”, “Perimeters”, “Saamhorigheid” en “Lichamen en Politiek” een focus mee aan de boten die als volgt zijn uitgewerkt:

Donau

Beschavingen, grenzen, rijken, talen, minderheden, verbindende talen.

Wisla

Speculatieve ecologie, kampvuurgesprekken als een manier van samenzijn, ‘rewilding’, systeemdenken, zintuiglijk bewustzijn.

Rijn

Transformatie loopt als een rode draad door een reis die begint met landschap, natuur en geschiedenis en eindigt met industrie, economie en toekomsten.

Taag

Het onthullen van een ander gezicht van Europa – kleine dorpen, natuur en landelijke gemeenschappen, het blootleggen van lokaal erfgoed en tradities op een rivier die thema’s als verovering, kolonisatie, zending, en zelfs droogtes in zich draagt.

Themalied en textielschilderijen

MOTILITY, geschreven en geproduceerd door de uit Belgrado afkomstige uitvoerende componiste Marija Balubdžić, is het themanummer van Liquid Becomings. Dit instrumentale stuk bezingt de vloeibare wrijving in een rivierbedding en de variaties in waterbeweging. Naar analogie van aanzwellende watermassa’s blijven de snelle muzikale lagen in aantal toenemen. Ze spreken voor de aangeboren motor van de rivier, als zijn ritmisch symbool. Het themalied kan hier worden beluisterd.

Four Rivers is een serie van vier textielschilderijen die de vier rivieren voorstellen waar de residenties doorheen varen. Ze combineren zowel een organische, handgetekende lijn die de loop van de rivier volgt, als geometrische vormen die kruisingen en grenzen tonen door middel van verschillende kleuren. Met afmetingen van 140 x 200 cm kunnen de textielschilderijen als een vlag of zeil voor elke rivier dienen.

Wisla-proloog in Gdansk

Een dag voor het evenement in Belgrado organiseerden de geassocieerde curatoren Agnieszka Brzezanska en Ewa Ciepielewska, en consortiumpartner FLOW een proloog voor FLOW 2024 in Gdansk met een bijeenkomst op de scheepswerf van Gdansk. Van daaruit reizen ze per boot naar Elblag om op 4 juli de overzichtstentoonstelling van FLOW te openen in samenwerking met Centrum Sztuki Galeria Elblag. Dit zijn de eerste officiële evenementen van The European Pavilion 2024 aan de Wisla.

The European Pavilion

The European Pavilion vindt om de twee jaar plaats en stelt Europa en zijn toekomst(en) op de voorgrond door middel van culturele projecten en artistieke producties. Het programma werd in 2020 opgestart door de European Cultural Foundation (ECF) en volgt uit de overtuiging dat we meer culturele ruimte nodig hebben die nationale grenzen overschrijdt om zo te onderzoeken en te verbeelden wat Europa is en wat het kan of zou moeten worden.

In 2023 lanceerde de ECF een opdrachtsubsidie van 500.000 euro, toe te kennen aan het meest ambitieuze, fantasierijke en overtuigende artistieke voorstel voor The European Pavilion 2024. Door frisse en inspirerende perspectieven te bieden op Europa en zijn toekomst, draagt The European Pavilion bij aan een breder gedeeld Europa en aan ECFs missie om een Europees gevoel te versterken.

Meer informatie: theeuropeanpavilion.eu

2024: Liquid Becomings

Imagine the future of Europe is in your hands.

Four Rivers. Four Journeys | 27 August – 1 November 2024
Lisbon festival 7-9 November 2024

espaço agora now in partnership with Teatro Meia Volta, MS Fusion, United Artist Labor, FLOW.

Curators: Bojan Djordjev, Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell and Olga Uzikaeva, with Agnieszka Brzezanska and Ewa Ciepielewska.

Liquid Becomings Team:

Production + technical team: Lucy Atkinson, Ricardo Costa, Dragana Jovović, Mariana Rolim, Ana Raquel Rodrigues, Ana Paula Teixiera, Hannah Tully

For MS-Fusion: Rainer Prohaska, Hanna Priemetzhofer, Florian Sorgo.
For FLOW: Piotr Jedynasiak.

Content Marketing: Mandy Martinez
Social Media Manager: Flávia Ruas
Design: Jan Tomza-Osiecki
Films: Dušan Čavić + Dušan Šaponja / Marka Žvaka
Press representative: Heidi Vandamme
Belgarde Press representative: Monika Husar / KomunikArt

Participating artists:

Alicja Wysocka, Bogdan Djukanović, Carola Uehlken, Elodie Olson-Coons, Elina Rodriguez, Flavia Barbosa Pinheiro, Gonçalo M. Tavares, Gosia Kepa, Isabel Soany, Jaka Škapin, Jonathan Uliel Saldanha, Keli Freitas, Katarina Popović, Leila Chakroun, Małgorzata Kuciewicz, Małgorzata Markiewicz, Marija Balubdžić AKA Umbra, Marta Niedbal, Martin Schick, Mette Sterre, Neda Kovinić, Niel de Vries, Paula Diogo, Pio Sebastian Torroja, Patryk Zakrocki, Romuald Krezel, Sophie Thun, Viktor Vejvoda

powered by

Commissioned by the European Cultural Foundation with additional support from Calouste Gulbenk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands