Ga naar de inhoud

Licht

30 appearances out of darkness van Arno Schuitemaker prikkelt de zintuigen

Bij binnenkomst van het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasterrein worden we verblind door een rij felle lampen op de vloer. Een lage toon geeft een soort prettige onrust, een geluid van mogelijkheden. Dan dooft het licht en zitten we in het aardedonker, rode halve maantjes van het staren in de lampen nog op het netvlies gebrand. De toon houdt aan… 

Benjamin Verdonck vernieuwt, voor even, je blik op de wereld. Op Theaterfestival Boulevard #tfboulevard

Eén van de dingen die Boulevard zo bijzonder maken in het Nederlandse festivallandschap is de ruime aandacht voor Belgische voorstellingen. Waar de Nederlandse theaters steeds minder werk van over de zuidelijke landsgrenzen programmeren blijft Boulevard aan een groot aantal Belgische makers een podium bieden. Leren samenleven Dat levert ook dit jaar weer zeer gevarieerd werk op. In het festivalhart is… 

Het NUT levert prachtklus met Nooit meer werken.

Op de dag dat Mark Zuckerberg, CEO van de wereld Facebook, zijn lancering naar het ‘Metaversum’ aankondigde, om zo zijn collegatechies Bezos, Musk en Branson, die alleen maar een beetje aan het Universum hadden geroken, af te troeven, bezocht ik in Utrecht Leidsche Rijn de voorstelling ‘Nooit meer werken’ van het Nieuw Utrechts Toneel. In deze tijden van lockdown en… 

animatie michiel peeters programmeur tivoli vredenburg

Michiel Peeters (TivoliVredenburg) • We willen visuele kunst een prominenter onderdeel maken van ons programma

De openbare ruimte wordt op vele plekken aangekleed met visualisatie, muziekvideo en kunst, zo ook in  TivoliVredenburg. Ofwel via projection mapping op gebouwen tijdens events, of via ledpanelen in etalages en abris, maar ook als digitale kunst tijdens voorstellingen en lobby’s in theaters. In TivoliVredenburg, hartje Utrecht, maken ze er zelfs aparte evenementen voor aan. Canvas is een programma dat… 

aniamtie animation31 interview siety boerhave

Siety Boerhave • Of animatie tijdloos kan zijn en live-action niet, is een interessante vraag

Bij de de visualisatie van een leader worden vaak motion design en animatie gebruikt. Achter de schermen van televisieprogramma’s gaat veel werk ongezien voorbij. Wij bieden een kijkje in alles wat een programma maakt. Dit begint vaak bij een idee dat wordt uitgewerkt tot een concept. Televisievormgeving Iemand die erg goed is in het ontwikkelen van deze concepten is Siety… 

De bizarre wereld van Euripides Laskaridis – Julidans opent met lef

Na een jaar gedwongen stilzitten trapte Julidans gisteren af onder het motto Never Stop Dancing. En dat doen de wonderlijke schepsels die Elenit bevolken, de openingsavond in handen van Euripides Laskaridis. Zijn Elenit is een universum met groteske en soms aandoenlijke personages die gegijzeld zijn door een enorme windmolen op het podium. Tegen wil en dank gaan ze door, of… 

Literair festival ILFU schrijft verhalenwedstrijd uit voor álle vertelvormen – Van proza tot film, van muziek tot TikTok-filmpjes

ILFU (International Literary Festival Utrecht) schrijft voor de tweede keer een landelijke verhalenwedstrijd uit – waarin verhalen in alle mogelijke vormen welkom zijn. De ILFU Verhalenwedstrijd is de eerste interdisciplinaire verhalenwedstrijd van Nederland, georganiseerd vanuit de overtuiging dat goede verhalen in alle denkbare vormen verteld kunnen en moeten worden. Het thema van de wedstrijd van dit jaar is Wat ertoe… 

Louterend en ontroerend: The Planet, a lament van Garin Nugroho. #HF21

Sommige kunst begrijp je niet helemaal, maar raakt je diep. De films van Paradjanov bijvoorbeeld, of The Planet, a Lament van Garin Nugroho. Nugroho heeft ervoor gekozen om zijn voorstelling niet van boventitels te voorzien, zodat je rationele brein even op een zijspoor moet. Wat zingen ze, wat gebeurt er precies, waar gaat het over? Na een paar minuten ditzelfde… 

Between Past and Future. Frank Scheffer filmt een vruchtbare ontmoeting tussen Oost en West #HF21

Zaterdag 26 juni op het Holland Festival een speciale avond rond twee muziekfilms van Frank Scheffer: de documentaire Inner Landscape en de operafilm Si Fan. Aangevuld met een kort live-optreden van de Chinese musicus Wu Wei. Deze presenteert een muzikale reis vanaf de zevende-eeuwse Tang-dynastie tot aan hedendaagse elektronische muziek. Een avond met onverwachte perspectieven.

Unheimlich en intrigerend: Kindertotenlieder van Gisèle Vienne #HF21

Een jongen is te gast op zijn eigen begrafenis waar een black metal band een uitvaartconcert speelt. De moordenaar, zijn beste vriend, is er ook, samen met anonieme black metal fans. Het licht is hard, er ligt sneeuw op de grond. Rechts aan de zijkant van het toneel is een muurtje gebouwd met kratjes bier, links staat wat ik in… 

Bazart op Nacht van de Poëzie

De 38ste Nacht van de Poëzie gaat door.

De Nacht is terug! Vorig jaar moesten we helaas overslaan vanwege de onoverzichtelijke corona-ontwikkelingen, maar dit jaar zal alsnog de 38ste editie van de illustere Nacht plaatsvinden. Voorlopig nog steeds in een aangepaste vorm, want groen licht om op 2 oktober alweer in een volle zaal te zitten is er op dit moment nog niet. Tijdens deze ‘limited edition’ in… 

Theaterfestival Boulevard veranderde het DNA van Den Bosch, zelfs van Nederland

Of we voortaan alleen nog maar van ‘s-Hertogenbosch willen spreken. Kennelijk heeft een laatste restje deftigheid dapper standgehouden in de Brabantse provinciehoofdstad. Nazmiye Oral, op 9 juni ceremoniemeester bij een feestje op de citadel van Den Bosch, vergat het gelijk de eerste keer. Citymarketeers en oude adel strijden hand in hand voor een gerespecteerde naam die de volksmond moet overtroeven.… 

INTIEME BRIEVEN

Vandaag moet ik schrijven over A.L. Snijders, de totaal eigenzinnige uitvinder van het Zeer Korte Verhaal. Ik bewonder zijn werk sinds ik het ontdekte via Vrijstaat Austerlitz (1997-1999), een literair tijdschrift dat slechts vier keer is verschenen. Dat zijn waarschijnlijk de beste literaire tijdschriften, hoe minder nummers ze beslaan hoe beter. Arjan Witte en Tommy Wieringa, twee van de oprichters… 

Theatrale installatie met visie op de actualiteit vanuit het Marrons perspectief, deze zomer in Plein Theater

Swart Gat/ Gouden Eeuw (Dunguu olo – katibo-ten) is een theatrale installatie over het Amsterdams slavernijverleden en de Marroncultuur uit Suriname. Het concept is van Tolin Erwin Alexander, Berith Danse en vormgever Bartel Meyburg. De theatrale installatie, die nog niets aan urgentie heeft verloren, is verder afgemaakt en start weer in de zomer van 2021! Van 17 juni (19 juni… 

Choreograaf Ernst Meisner: ‘Wat voor mij werkt is een lege studio waar ik ’s avonds de muziek aanzet en honderd uur rondjes loop’

Choreograaf Ernst Meisner (1982) is artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet en artistiek leider van de Nationale Balletacademie. Als voormalig danser weet hij dat je de repetitiestudio uit moet, het toneel op. Daarom zorgt hij ervoor dat zijn dansers en dansers in opleiding zoveel mogelijk voor publiek blijven dansen, ook al zijn de voorstellingen vanwege corona online.    ‘Ik… 

Boze Geesten Podcast – Van Aktie Tomaat tot Cancel Culture met Gerardjan Rijnders

Gerardjan Rijnders wordt gezien als een van de grote theatervernieuwers van het Nederlandse theaterveld van de periode na 1969. Omdat hij als tiener persoonlijk betrokken raakte bij Aktie Tomaat en de Maagdenhuisbezetting is hij de ideale persoon om eens zijn licht te laten schijnen op de huidige emancipatoire ontwikkelingen binnen het theaterveld.  In het eerste deel van het gesprek praten we… 

Museumdirecteuren: wordt hun rol als boegbeeld en media-artiest belangrijker dan die van kunsthistorisch expert?

De Nederlandse musea hebben, onder meer door de recente digitale Museumweek, een groot deel van hun publiek vast kunnen houden. Er is – meldt de Museumvereniging op zijn website – wel een licht verloop. En het tot nu toe trouwe publiek zal niet vanzelf en in dezelfde mate de weg naar de musea vinden. Maar het beeld is dat de… 

De vrije producenten zijn gered, maar sommige meer dan andere; zzp’ers lijken vooral solidair.

Is de overheid een keertje gul en ruimhartig, is het weer niet goed. Dat zou je kunnen zeggen nadat ik uit diverse hoeken vragen kreeg over de coronasteun voor vrije producties die het Fonds Podiumkunsten vorige week bekend maakte. Het gaat om een bedrag van 27 miljoen euro, voor in totaal 251 producenten, dus gemiddeld een ton per aanvraag. Daarmee… 

Godfried Bomans: respectievelijk geliefd, verguisd, onbegrepen en vergeten

Godfried Bomans stierf een halve eeuw terug. Bijna meteen daarna verzonk Nederlands meest geliefde schrijver in de vergetelheid. Het is tijd voor een herwaardering van Bomans’ literaire werk én zelfs zijn politieke standpunten. Ik dook in de archieven, tevens speurend naar de schaarse sporen van Bomans in Amersfoort. Eerst een paar ronde getallen. Hij verzorgde zeventig jaar terug een lezing… 

Nerdpodcast 9: Hoe Wijbrand bijna in een boze witte man veranderde en Marijn een spannend experiment onderging.

 Hebben we een nieuwe taal nodig, en zijn we overgeleverd aan de gedachtenpolitie van de Code Diversitiet en Inclusie? Of is dat geen gedachtenpolitie en dreigt Wijbrand in een oude boze witte man te veranderen? Het blijft spannend. In deze podcast hebben we het dus over de door Mounir Samuel opgestelde ‘Handreiking’ voor inclusief taalgebruik voor de culturele sector.… 

‘Koester dit!’: testfestival in Biddinghuizen is een louterende koortsdroom voor kleine massa

Honderden mensen hosten, zopen en flirtten er dit weekend  op los in de Flevopolder. Als vanouds eigenlijk. Waren we getuigen van een voorzichtig voorschotje voor wat ons later dit jaar te wachten staat, of was het Back to Live-experiment een ultrakorte opflikkering van een leven dat nog lang niet binnen handbereik is? Hoe dan ook, zo’n 3.000 mensen beleefden een… 

‘Als je maar één iemand raakt, kan dat de wereld veranderen.’ “Wanhopige optimist” Adriaan van Dis schreef een boek vol vrolijke boosheid

Het is een fris en levendig boek, de nieuwe roman van Adriaan van Dis (74). Op de hem kenmerkende humoristische toon snijdt Van Dis in KliFi de grote thema’s van deze tijd aan: klimaatverandering, de vluchtelingencrisis, politiek populisme, (on)vrijheid. Als in de republiek Nederland een verpletterend warme zomer uitmondt in een orkaan en een dorp van vluchtelingen wordt weggevaagd, zwijgen… 

Gemeenten zijn niet te vertrouwen met cultuurgeld. Daarom moeten ze liefst alles krijgen.

De meest recente bulk cultuurreddingsgeld is aan gemeentebesturen uitgedeeld, zonder de verplichting dat geld ook daadwerkelijk aan cultuur uit te geven. Dat zogenaamde ‘oormerken’ was volgens de nu demissionaire minister van cultuur Ingrid van Engelshoven namelijk te omslachtig en tijdrovend. (Kwaadwillenden suggereren dat op deze manier Rutte en Wiebes wel over de brug wilden komen, omdat het geld toch niet… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands