Meteen naar de inhoud

De Utrechtse Lichting komt eraan! In coronatijd afgestudeerde theatermakers presenteren zich.

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.


Tijdens de aankomende Makersdag op 7 maart in Het Huis Utrecht presenteert de Utrechtse Lichting zich, een groep Utrechtse theatermakers die tijdens de pandemie is afgestudeerd. De omstandigheden waarin deze makers hun eerste stappen in het werkveld hebben moeten zetten, waren in coronatijd zwaar. HKU Theater, Theater Kikker en Het Huis Utrecht bieden deze theatermakers daarom gezamenlijk de mogelijkheid om nieuw werk te maken en te presenteren op podia in Utrecht.

Gedreven makers met uiteenlopende verhalen

Ik wil gewoon heel graag dingen maken” staat letterlijk in het projectplan van Patsy Kroonenberg (Acting, jaar 2020/2021). De urgentie voor beginnende makers om productief te blijven en zichtbaar te zijn, is groot. De 16 geselecteerde theatermakers zijn dan ook heel blij met deze mogelijkheid. Ze werken aan tien uiteenlopende projecten. Deze variëren van een duister sprookje over Tata Steel, tot een portret van de Amsterdamsestraatweg en een installatie, die toont dat technologie en geneeskunde mensen in staat stelt om meer te zijn dan de begrenzingen van hun lichaam1.

De selectie van de Utrechtse Lichting

Via een open call onder HKU Theater-alumni van de afgelopen twee jaar zijn tien projecten geselecteerd. Deze jonge makers hebben een aantoonbare verbinding met Utrecht, omdat ze in Utrecht wonen en/of werken, of gaan deze verbinding aan.

De Gemeente Utrecht steunt de Utrechtse Lichting

HKU Theater geeft uitvoering aan het post-corona steunpakket van de Gemeente Utrecht voor alumni, afgestudeerd in 2019, 2020 en 2021. Voor de besteding hiervan is in samenwerking met Het Huis Utrecht en Theater Kikker de Utrechtse Lichting ontwikkeld. “Ontwikkeling (werkruimte en begeleiding) en presentatieplek voor talent (een podium) zijn twee belangrijke pijlers van onze gezamenlijke missie om jong talent meer ruimte te bieden in de stad.” – Theater Kikker & Het Huis Utrecht. Met dit initiatief geven de drie instellingen alumni de kans om in deze onrustige tijd aan een toekomst in het theaterwerkveld te bouwen.

Wanneer te zien

De presentaties van de Utrechtse Lichting zijn in verschillende vormen (van inkijk in het maakproces tot premières van voorstellingen) te zien: 7 maart Het Huis Utrecht, tijdens De Makersdag, 31 maart en 1 april in Theater Kikker.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur